2024. március 28., csütörtök

„Nagyon erős a kisvárdai mezőny”

Négy díjat kaptak vajdasági produkciók a Magyar Színházak 30. Kisvárdai Fesztiválján

Szombaton este került sor a harmincadik, jubileumi Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának záróünnepségére, a legkiemelkedőbb előadások pedig ezúttal is díjakban részesültek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának fődíját, azaz a legjobb előadásért járó díjat az Újvidéki Színház kapta a Danilo Kiš művéből Alekszandar Popovszki rendezésében készült Borisz Davidovics síremléke című produkcióért. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza a legjobb férfi főszereplőnek járó közös díját Mészáros Árpádnak ítélte oda a Borisz Davidovics síremléke és a Tanyaszínház év közben bemutatott, Terék Anna műve nyomán, Puskás Zoltán rendezésében készült Víg könnyek násza című előadásokban nyújtott alakításáért. A sikerről Venczel Valentint, az Újvidéki Színház igazgatóját kérdeztük:

– Az, hogy a Borisz Davidovics síremléke a POSZT-on két elismerésben részesült, Kisvárdán a legjobb előadás lett, Mészáros Árpád pedig a legjobb férfi főszereplő díját kapta, tulajdonképpen egy igazolása annak, hogy az Újvidéki Színház jó úton halad, a stratégiája helyes és eredményes is. A POSZT-on bebizonyítottuk, hogy az egyetemes magyar színjátszás szintjén el- és befogadható előadást vagyunk képesek produkálni, azaz olyan színvonalon történik az alkotómunka az Újvidéki Színházban, amely az egyetemes magyar színházi téren is elismerést nyer. Az immár harmincadik kisvárdai fesztivál a határon túli magyar színházak kiemelkedő előadásait sorakoztatja fel, sokat jelent itt díjat kapni. Nagyon erős a kisvárdai mezőny, jelentős és fontos alkotókkal álltunk ezúttal is versenyben. Büszkék vagyunk a díjakra és arra is, hogy ez a sikerélmény számunkra pont a jubileumi fesztiválon történt. Az éved végéhez értünk és elmondhatjuk, hogy a Borisz Davidovics síremléke című előadás diadalmenetet járt be, de azt se felejtsük el, hogy az Újvidéki Színház Kis Magyar Pornográfia című előadása két versenyjellegű fesztiválon szerepelt és ugyancsak négy díjat kapott. Elégedett vagyunk önmagunkkal és az eredménnyel, amelyet a 44. évadban elértünk – szögezte le Venczel Valentin, akinek elmondása szerint nagyon büszkék arra is, hogy a fesztivál diákzsűrije a kiemelkedő csapatmunkáért oklevélben részesítette az újvidéki Művészeti Akadémia Zabhegyező című előadását, hiszen az Újvidéki Színház valójában az akadémia gyakorló színpada. A Zabhegyező című előadást Hernyák György osztályvezető és Táborosi Margaréta tanársegéd harmadéves osztálya készítette Lénárd Róbert rendezésében:

– Nagy érdeklődés övezte az előadást, telt ház előtt szerepeltünk, sokan a lelátó szélén ültek. A zsűri az erőteljes összhangot emelte ki, ami valóban érezhető volt. A hallgatók nagyon jól játszottak és ez büszkeséggel tölt el. A kisvárdai fesztiválon való szereplés az egész csapatnak újdonságnak számított és nagy élményt jelentett – mondta a lapunknak Lénárd Róbert.

A Szakmai Zsűri döntése alapján a fesztivál Legizgalmasabb Színházi Kísérletének díját a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház kapta a Wislawa Szymborska versei ihletésére, Selma Spahić rendezésében készült Hajnali 4 című előadásért. A díj kapcsán Urbán Andrást, a KDSZ igazgatóját kérdeztük:

– Örülünk a díjnak, akkor is, ha ezt a legizgalmasabb kísérleti előadásként kapta. A Hajnali 4 valóban egy ilyen produkció. Már a bemutató előtti főpróbán is nyilvánvalóvá vált, hogy kiváltképp a környezetünket illetően, egy új kortárs színházi forma jelenik meg, egyfajta finom szenzibilitással, a költészettel játszva, amit csak ritkán vagy nem is lehet látni. Teljesen új hozzáállás mutatkozott meg úgy a rendező, mint a színészek részéről. Véleményem szerint az egyik legszebb előadásunkról van szó. Mindenképpen nagy öröm számunkra, hogy a kisvárdai zsűri is felismerte az előadásnak ezt a fajta értékeit – mondta Urbán András.