2024. április 23., kedd

Tiszta tánc az Infanton

„Nem az a fontos, hogy a madár hányat csap szárnyával, hanem hogy íveljen!” (Pilinszky János)

A 45. Infant, alternatív és kortárs színházak nemzetközi fesztiváljának utolsó előtti napján Góbi Rita, újvidéki származású táncművész mutatta be alkotását.

A Reptében (Volitant) című előadás egy két éves intenzív kutatás eredménye. A „már nem itt” és a „még nem ott” köztes állapotának ad teret e produkció, az átmenetek és a metamorfózisok világát szemléltetve. A mikromozgásokkal teli alkotás koreográfusa és előadója Góbi Rita. A produkció hanganyagát Szegő Dávid készítette, aki különleges morzejelekkel, akusztikus, elektronikus és repetitív zörejhangokkal nyújt támpontokat a színpadi alkotáshoz. Pavla Beranová cseh fénytervező pedig a különböző megvilágítások pontos képet adó jellegét készítette elő. Ez egy trió, amely révén egymást kiegészítve történik meg a pillanat művészete.

Góbi Rita a „tiszta tánc” sajátosságait, a táncnyelv sajátos részét kutatja.

– Belőlem egyfajta tánc-mozgás jön ösztönösen, ezt igyekszem rendszerbe foglalni és tudatosítani. Alkotásaimhoz általában vizuális, nonverbális művészeket hívok alkotótársnak. Tíz év alatt sokat fejlődött és tisztult ez az irány. Ennek célja nem más, mint hogy kizökkentse a nézőt a hétköznapokból és elmélyüljön egy-egy absztrakt alkotáson. Nem a történetmesélés a fontos, hanem hogy élményt nyújtson maga az alkotás – nyilatkozta Góbi Rita lapunknak egy korábbi interjúban.

Az alkotás során nem használ színházi elemeket. A táncban, amely ezáltal megszületik, a test, az energia, a mozdulat, a zene, valamint annak képi világa kap szerepet. Az absztrakt képzőművészet mintájára testek, vonalak, formák, irányok, mozdulatok, hangulat formájában nyilvánul meg az alkotói szándék.

Góbi Rita

Góbi Rita

Góbi Rita huszonhárom évesen alkotta meg saját társulatát, amely 2006 óta van jelen a kortárs tánc, performance és színház világában. A társulat Reptében című szóló táncelőadása bekerült az Aerowaves 20 legjobb 2017-es táncprodukciója közé. Így ez a produkció képviselte Magyarországot az egyik legjelentősebb nemzetközi kortárstánc-rendezvényen, a Spring Forward Fesztiválon.

A táncprodukciót a Zombori Nemzeti Színház Ha Zombor Hollywood volna című előadása követte Kokan Mladenović rendezésében. Tegnap, az Infant fesztivál utolsó napján, az oroszországi AHE társulat Plug'N'Play2 elnevezésű alkotását tekinthette meg a közönség. A díjkiosztót követően pedig a Porodica bistrih potoka társulat Intima című előadását mutatták be.

Nyitókép: Góbi Rita