2024. április 24., szerda

„A stabilitás jobb életfeltételeket hoz”

Erna Solberg: Koszovó és Szerbia jelenlegi viszonya visszafogja mindkét felet a fejlődésben

Norvégia ugyan nem tagja az Európai Uniónak, de a következő időszakban is támogatja Szerbiát a társulási folyamatokban, illetve a reformok megvalósításában – hangzott el ma Ana Brnabić kormányfő és Erna Solberg, Norvégia kormányfőjének belgrádi találkozóján. Solberg kiemelte, Norvégia számára legfontosabb a Nyugat-Balkán stabilitásának megőrzése, s ebben Szerbia kulcsfontosságú szerepet játszik.

Erna Solberg az Ana Brnabićtyal tartott közös sajtótájékoztatón focilabdát ajándékozott a szerb kormányfőnek, amelyen a fenntartható fejlődés céljai vannak megfogalmazva (Fotó: Beta)

Erna Solberg az Ana Brnabićtyal tartott közös sajtótájékoztatón focilabdát ajándékozott a szerb kormányfőnek, amelyen a fenntartható fejlődés céljai vannak megfogalmazva (Fotó: Beta)

Brnabić rámutatott, Szerbia Norvégiára fontos partnerként tekint, hiszen ez az ország példa arra, hogyan lehet jó együttműködést kialakítani a szomszédos országokkal a viharos történelmi múlt ellenére.

A norvég tapasztalatokat kihasználva a két kormányfő így tárgyalt a Koszovó kapcsán lehetséges kompromisszumos megoldásokról, illetve a bilaterális kapcsolatok javításáról.

Erna Solberg a Politika napilapnak adott nyilatkozatában kiemelte, Szerbia és Koszovó nagyon sokat kap majd a viszonyok normális keretek közé helyezésével, a jelenlegi helyzet ugyanis instabilitást okoz a régióban, és visszafogja mindkét felet. Solberg kiemelte, a fenntartható megoldás jobb életkörülményeket hoz majd Szerbia és a Koszovó számára is.

Szerinte a Balkánon is alkalmazni lehet azt az együttműködési modellt, amelyet a II. világháború után az észak-európai országok alkalmaztak. A felek saját népeik életkörülményeinek javítását tartották szem előtt, maguk mögött hagyva a múltat.

A két ország gazdasági együttműködéséről szólva Brnabić kiemelte, hogy bár az árucsere-forgalom növekszik, még mindig alacsony szinten van. A múlt évben 58,2 millió euró forgalmat valósított meg a két ország egymással, 8 százalékkal nagyobbat, mint 2016-ban. Ugyanakkor Norvégia Szerbia egyik legnagyobb adományozója, az elmúlt 15 évben ugyanis 216 millió eurót ruházott be Szerbiába, az idén 6,3 millió euróval támogatja fejlődését.