2024. április 25., csütörtök

Bér- és nyugdíjemelés még az idén

Aleksandar Vulin védelmi miniszter, a munkaügyi tárca volt vezetője szerint még korai arról nyilatkozni, hogy a közszférában mennyivel emelkednek a fizetések, de az biztosra vehető, hogy a bérnövekedés érinteni fogja a katonaság és a rendőrség tagjait, valamint a biztonsági szervek dolgozóit.

A miniszter Aleksandar Vučić hétvégi nyilatkozatára reagált, amelyben a szerb államfő arról beszélt, hogy a közszférában foglalkoztatottak bér-, a nyugdíjasok pedig nyugdíjemelésre számíthatnak novemberben. Erre Vučić szerint a jól államháztartási eredmények adnak lehetőséget, a félévi adatok ugyanis azt mutatják, hogy 31 milliárd dináros költségvetési többletet sikerült megvalósítani. Ez csaknem félmilliárd euróval jobb eredmény, mint amivel a kormány kalkulált.

„Beszéltem Siniša Mali pénzügyminiszterrel és Ana Brnabić kormányfővel, és ezek alapján úgy gondolom, hogy már az idén novemberben növelhetők a fizetések és a nyugdíjak, és nem csak jövőre” – mondta az államfő. A növelés mértékéről nem nyilatkozott, mindössze annyit közölt, hogy „jelentős” lesz.

A szerbiai köztelevíziónak nyilatkozva a védelmi miniszter elmondta, hogy a kormányon belül még nem tárgyaltak a béremelés lehetséges mértékéről.

„Ez a kormány Aleksandar Vučić politikáját folytatja, amely mindig is ahhoz tartotta magát, hogy annyit költhetünk, amennyit megkerestünk. Semmivel se többet. A várható bér- és nyugdíjemelés is reális alapokon fog nyugodni, nem fogunk eladósodni miatta. Ezért lesz biztos és stabil” – nyilatkozta Vulin.

A mértéktartásra figyelmeztetett Pavle Petrović, a Költségvetési Tanács elnöke is a Politika napilapnak adott interjúban. Hangsúlyozta, hogy az emelés után azonnal választóvonalat kell húzni, és meg kell kezdeni a közberuházások kivitelezését.

„A 2019-es költségvetés megtervezése lehetőséget kínál egy határozott fordulatra, a többletbevételek nyújtotta keretet nem szabad elherdálni populista intézkedésekre. Az egyik legfontosabb irány, amelyet a Költségvetési Tanács javasol, a beruházások területe” – mondta, hozzátéve, hogy nem szabad újból elkövetni a múlt hibáit.

Pavle Petrović szerint a közszférában a béreket annyira szabadna növelni, amennyivel a szerbiai hazai össztermék (GDP) növekszik, vagyis megközelítőleg 6 százalékkal. Gazdaságilag fenntarthatatlan lenne minden ennél nagyobb fizetésemelés.

A közberuházásokba való befektetés viszont felpörgetné a GDP-t is, és ez lehetőséget nyújtana az államnak a további bér- és nyugdíjemelésre.