2024. március 29., péntek

Tartományi támogatásból CT

Mire fordítja a 44 millió dinárt a zentai kórház

Vajdaság kormánya és a tartományi egészségügyi titkárság a minap anyagi eszközöket hagyott jóvá a Zentai Közkórház számára. A pénznek jó részét a várva várt, 16 rétegre alkalmas CT-szkenner beszerzésére fordítja az egészségügyi intézmény.

Dr. Vasas Mihály (H. Horváth Ágnes felvétele)

Dr. Vasas Mihály (H. Horváth Ágnes felvétele)

Dr. Vasas Mihály, a zentai kórház igazgatója lapunknak elmondta, hogy a vajdasági egészségügyi intézmények fejlesztésére szétosztott 1 milliárd dináros összegből ez az egészségügyi intézmény 44 millió dináros támogatást kapott. Ebből az összegből a korszerű komputertomográf beszerzésére mintegy 32,6 millió dinárt fordítanak, ezenkívül egy 5 millió dináros ortopéd műtőasztal és egy 3,24 millió dinárba kerülő elemes ortopéd rendszer beszerzését is előirányozták a kapott összegből. A tervek között szerepel egy 5,7 millió dináros, konvex és lineáris szondával ellátott ultrahangkészülék beszerzése is.

A kórház igazgatója beszámolt arról is, hogy a közelmúltban az intézmény egy 5,35 millió dinárba kerülő ultrahangos kardiológiai diagnosztikai színes dopplerkészülékkel is gazdagabb lett, s ez már a napokban használatba kerül.

A támogatások odaítélését a napokban Igor Mirović tartományi kormányelnök jelentette be, aki azt is elmondta, hogy az év végéig a kórházépület felújítási munkálatai is elkezdődnek. Dr. Vasas szerint ehhez a szükséges rekonstrukciós terveket még el kell készíteni, ami úgyszintén egy nagyobb összegbe kerül, azzal, hogy ennek a község lesz a hordozója.

A korszerű CT-berendezés beszerzésének tervét egyébként már régóta dédelgeti a zentai kórház. Az igazgató elmondta, hogy az ilyen jellegű vizsgálatok világszerte alapvetőnek számítanak, s a zentaihoz hasonló, ennyi osztállyal rendelkező kórházak nem működhetnek CT nélkül. Sürgős esetekben, amikor trauma érte a pácienst, a diagnosztika is elképzelhetetlen a berendezés használata nélkül. A berendezést nemcsak a benn fekvő betegek vehetik majd igénybe, hanem a régió ambuláns páciensei is – jegyezte meg beszélgetőtársunk.

Korábban egyébként több jótékonysági akciót is szerveztek a CT-berendezés beszerzésére. Így a közelmúltban a magyarországi Kormorán zenekar koncertjének a bevételét is erre szánták a szervezők. Dr. Vasas Mihály elmondta, hogy az így összegyűjtött 260 ezer dinár a kórház folyószámlájára került, és ebből fedezik majd a berendezés vásárlásához szükséges önrészt.

A kórházigazgató elmondta, hogy elkészültek a tervezett onkológiai osztály kiépítésének a tervei, s az építkezéshez szükséges pénz előteremtésére is kaptak ígéreteket, így lehetséges, hogy a kórház rekonstrukciójának a folyamatába ennek az osztálynak a kiépítése is bekerül. Ezenkívül a kórház tüdőosztályát is mielőbb fel kellene újítani – jegyezte meg végül a kórházigazgató.