2024. március 29., péntek
Szállásárak az EXIT zenei fesztivál idejére

Alig van már szabad ágy

Szoba tíz euróért, egy ház kibérlése akár 1500 euróba is kerülhet

Július 12-étől július 15-éig tart az EXIT fesztivál Újvidéken. A közelgő rendezvény miatt az ingatlanpiac hirtelen felélénkült. Január óta folynak a szobafoglalások, az apartmanok is keresettek, és az EXIT táborhelyei is kelendőek. Az árak hozzávetőleg a tavalyiakhoz hasonlóan alakulnak.

A fesztivál leghűségesebb látogatói a Péterváradi vár közelsége és az állandó bulik miatt leginkább az EXIT kamp mellett döntenek, amely az idén is majd a Strandon kap helyet. A fesztivál teljes idejére szóló ott tartózkodási jog 38 euróba kerül, a felmérések szerint kb. 4000 vendég tartózkodik majd a táborban. Az EXIT kampban még van hely, a városi hotelek és hostelek azonban már szinte teljesen megteltek.

Az EXIT fesztivál közeledtével egyre kevesebb a szabad szálláshely a városban, aki idejében elintézte az ágyfoglalást, olcsón megúszta (Ótos András felvétele)

Az EXIT fesztivál közeledtével egyre kevesebb a szabad szálláshely a városban, aki idejében elintézte az ágyfoglalást, olcsón megúszta (Ótos András felvétele)

– A hostelek nagyon népszerűek. A hotelek és a hostelek kapacitásainak a 80 százaléka már foglalt erre az időszakra, érdekességnek számít, hogy a balkáni vendégek többnyire a hotelek és a hostelek mellett döntenek, ugyanakkor elég sok holland vendég is ezt választja – mondta Julija Mitrović, az EXIT fesztivál sajtószóvivője.

Az, hogy mennyibe kerül majd a szállás az EXIT ideje alatt sokban függ attól, mekkora kényelemre tartanak igényt a fesztivál vendégei. Azok, akik nem túl igényesek, és hajlandók sok időt tölteni a legmegfelelőbb árak kikeresésével, akár 10 euróért is találhatnak maguknak ágyat. Ha többen együtt szeretnének bérelni házat, az esetenként 500 és 1500 euró között alakul. Az Újvidéki Idegenforgalmi Szervezetben elmondták, hogy a város felkészült a turistaáradatra, hiszen az elmúlt években folyamatosan növekszik a vendégek száma, az év eleje óta pedig újra emelkedtek az ágyfoglalási mutatók – jelentette a Vajdasági Rádió és Televízió.

– Fontos megjegyeznünk, hogy a szálláskapacitásaink készen állnak a nagy számú turista fogadására az EXIT fesztivál alatt. Sok vendéglátóipari létesítmény képviselője ellátogatott hozzánk, tájékozódtak, hogy milyen információkkal szolgálhatnak majd vendégeiknek – mondta Tihana Putin, az Újvidéki Idegenforgalmi Szervezetből.

Az EXIT ideje alatt népszerűvé vált a lakások egy napra való bérbeadása, ilyenkor 50–120 eurót is elkérnek a tulajok. Ez a lehetőség mint bebizonyosodott megfelel a bérbeadóknak és a bérlőknek is, sokan csak néhány napra jönnek, és így is lakást válthatnak ki, a tulajok pedig ez alatt az idő alatt akár egy átlagfizetést is megkereshetnek.