2024. április 19., péntek

Nincs kimutatható szennyezés

Az illetékesek utánajártak a topolyai-tó állítólagos szennyezésnek

Nem régiben felröppent a hír, mely szerint a Topolyai-tó karađorđevói szakaszán gyanúsan elszíneződött a víz, valamint a szaga is jelentős mértékben megváltozott. Mivel a topolyai és a környékbeli lakosság orra már kiéleződött a hasonlóan kellemetlen szaghullámoktól, így azonnal szennyezésre gyanakodtak.

A víz minőségének szembetűnő változása mellett az is gyanúra adott okot, hogy a part közelében elpusztult halak tetemeit is látták. A közösségi média közvetítésének köszönhetően a hírek egyre inkább terjedtek, és mint ahogy az általában lenni szokott, előbb a találgatás indult el, és csak utána vizsgálták a tudomány eszközeivel.

A Topolyai-tó a Topolya Völgyei Természeti Park részét képezi. A telekrendezési közvállalat munkatársai vízmintát vettek az érintett szakasz vizéből, és elemzésre továbbították azt az illetékes intézet laboratóriumába. Itt elvégezték a vízminták analízisét. Az eredményének alapján Dušan Pavlica, a Telekrendezési Közvállalat munkatársa az üggyel kapcsolatban kijelentette, a víz nem tartalmaz olyan idegen elemeket, amelyek károsak lennének a vízi élőlények, illetve az ember számára. Joggal merül fel a kérdés, hogy akkor mégis mitől volt büdös a víz, és mitől változott meg a színe. A jelenségre esetünkben magyarázat a vízvirágzás jelensége. A vízvirágzás annyit tesz, hogy meleg, tápanyagban gazdag vízben gyors szaporodásnak indulnak a zöld algák. Ennek következtében először megváltozik a víz színe, majd a szaga is átható büdössé válik. Mivel a zöld algák a vízben lévő oldott oxigént használják fel, ezért a vízben egyre kevesebb oxigén miatt halpusztulás is előfordulhat.

A vízvirágzás nem egyedülálló esemény, minden nyáron megtörténik. Éppen ezért elhamarkodottan felesleges farkast, avagy mérgezést kiáltani.