2024. április 19., péntek

Díszbe öltözött a Csáki Lajos Általános Iskola

Vajdasági Magyar Multietnikus és Hagyományápoló Kézimunka-kedvelők Szövetségének XX. Nemzetközi Kiállítása Topolyán

Június 29-én vette kezdetét a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének XX. Nemzetközi Kiállítása, melynek a topolyai Csáki Lajos Általános Iskola ad otthont négy napon keresztül. A kiállítás házigazdája a topolyai Nefelejcs Kézimunka Csoport, melynek tagjai biztosítják a kiállítás helyszíneit a rendezvény alatt. A házigazdák mellett Vajdaság számos településéről, de még a határokon túlról is képviseltetik magukat különböző kézimunka-szakcsoportok, és ennek köszönhetően egy színvonalas, tartalmas, sokrétű kiállításban gyönyörködhetnek az oda látogatók.

Fotó: Sihelnik Ágnes

Fotó: Sihelnik Ágnes

A kiállítás megnyitóján Paul Szikora Erzsébet, a Nefelejcs Kézimunka Csoport elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében megköszönte a Csáki Lajos Általános Iskola igazgatónőjének, Malacko Zoricának, hogy helyszínt biztosított a kiállításnak, valamint köszöntötte a topolyai képviselő testület és a községi tanács tagjait is. Ezt követően Kiss Julianna, a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének elnöke vette át a szót. Kiss Julianna alkalmi beszédében elmondta, hogy ösztönözni kell a fiatalokat a kézimunkára.

– Mi vagyunk Vajdaságnak az a közössége, amely a legnagyobb civil szervezethez tartozik. Mi vagyunk azok, akik munkájukkal összetartják ezt a nagy női közösséget, és akikkel nem nagyon foglalkozik senki. Mi neveljük az új generációt is. A közösséget úgy kell tisztelni, hogy tiszteljük a múltunkat, a jelenünket és a jövőnket is. Nem mondhatjuk, hogy a fiatalok semmirevalók, mert nem csatlakoznak hozzánk. Valójában a kézimunkához, a kézművességhez már akkor tudunk teljes mértékben odaadással viszonyulni, mikor már nyugdíjba vonulunk, mikor már kissé megpihennénk. Látják a fiatalok, majd kedvet kapnak hozzá, de ehhez stimulálni kell őket – mondta az elnök.

A kiállítást a topolyai helyi közösség tanácsának elnöke, Mirić Námesztovszky Kornélia nyitotta meg. A megnyitón a topolyai Csörgő Citerazenekar is fellépett. A kiállítás részeként az iskola folyosóin kiállító kézművesektől akár vásárolhat is az, aki július 3-ig, 9 és 18 óra között ellátogat a Csáki Lajos Általános Iskolába.