2024. március 28., csütörtök

Koncerttel Rollandért!

Vasárnap a Topolyai Zeneiskola növendékei lépnek fel a pacséri fiatalember megsegítésére

Rózsa Rolland, a közel két évvel ezelőtti munkabalesete következtében mozgásképtelenné vált pacséri fiatalember, négy hónapos rehabilitációs kezelésen vett részt az év első felében Slankamenon, aminek jótékony hatásaként további javulás történt nehéz egészségügyi állapotában.

Rózsa Rolland és édesanyja (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Rózsa Rolland és édesanyja (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A legnagyobb eredmény, hogy az ott alkalmazott fájdalomcsillapító kezelések óta nem fájnak annyira a megmerevedett vállaim. Mindez persze változó, nagyban függ az időjárási fronthatástól is – hallottuk Rollandtól, aki elmondta, hogy a másik hatalmas előrelépés, hogy immár a szervezete nem tiltakozik az ülés ellen.

– Április 17-én, hosszú várakozással telt idő után, ülhettem tolókocsiba. Mivel a baleset óta nem voltam ebben a testhelyzetben, először nagyon szokatlan volt. Mi tagadás, minden porcikámat éreztem, és szédültem is, ami elhomályosította azt az örömöt, hogy ismét ülhetek. Persze a szoktatás után a szervezetem lassan alkalmazkodott, és azóta már tudtam szédülés és rosszullét nélkül is élvezni ezt a helyzetet – hallottuk Rollandtól, aki még maga sem meri elhinni, hogy annyi szenvedés után némi pozitív változás állt be az állapotában. Az édesanyjától megtudtuk, hogy fiára a rehabilitációs kezelés testileg-lelkileg jótékonyan hatott.

– Lényegesen jobb állapotba kerültek az ízületei, kisebb erejű masszírozással is el lehet lazítani őket. Rolland felülésének alapfeltétele, hogy az ágyat megfelelő magasságra helyezzük, az ágy támláját felemelve egy megfelelő erősségű és tapasztalt kéz segítségével nyílik lehetősége, hogy felüljön. Viszont a tolószékbe való áthelyezéshez legalább két erős ember ereje szükséges. Ülő helyzetben, fejtámlás kerekesszékben Rolland kb. 1,5 órát egyedül is meg tudja tartani a fejét, azonban utána elhalnak a nyaki csigolyái, kifárad. Napi szinten nagyon nehéz valakiket találni, akik kétszer is ellátogatnának hozzánk, Rollandot be és kisegíteni a tolókocsiból, ezért is lenne szükségünk mihamarabb egy olyan emelőre, amivel könnyedén, minimális fizikai ráhatással megoldható lenne ez a lépés – tudtuk meg Rolland édesanyjától, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek fia szobáján kicserélni az ajtót, és bemeszelni a helyiséget. A beszélgetés további részében kiderül, hogy a slankameni rehabilitáción a kezelőorvos az ülés tényét megállapítva írta ki a betegbiztosító terhére a fejtámlás kerekesszéket, a felfekvéses sebek elleni dekubitusz matracot, illetve egy betegágyat. Viszont a katéterrel és az egyéb, napi használatban fogyó ápolási kellékekkel kapcsolatban valahogy lemaradt a támogatás jóváhagyása, amit azóta sem értenek Rózsáék. A megsegítésére szervezett koncert apropóján Rollandtól a hosszú távú tervei iránt érdeklődve megtudjuk, hogy két eszközre is szüksége lenne a közeljövőben. Az egyik egy olyan elektroterápiás szerkezet, ami stimulálja az izmait, és fájdalomcsillapítóként hat. A másik pedig egy betegemelő beszerzése, hogy a tolókocsiban való tartózkodás ne csak ritkán megvalósuló álom legyen, hanem minimális segítséggel megoldható mindennapos lépés a két éve mozdulatlanságban élő fiatalembernek. Aki immár mer arról is ábrándozni, hogy ellátogasson az idei pacséri falunapi forgatagba.