2024. március 28., csütörtök
ÖTVENÉVES AZ EGYHÁZMEGYE

Ünnepi szentmise huszonhárom érsek és püspök részvételével

Szabadkára érkezik az Eucharisztikus Világkongresszus missziós keresztje

Ma, szombaton ünnepli a Szabadkai Egyházmegye megalapításának 50. évfordulóját. Ebből az alkalomból 11 órától ünnepi szentmisét tartanak a Szent Teréz-székesegyházban, amelyen huszonhárom érsek és püspök vesz részt Szerbiából és a környező országokból. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Fasizmus áldozatainak terén óriási kivetítőt állítanak fel, amelyen azok a hívők követhetik a szertartást, akik nem férnek be a székesegyházba. A rendezvény ideje alatt a Fasizmus áldozatainak terét lezárják a forgalom elől.

Vasárnap a kertvárosi Munkás Jézus-templomba érkezik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus missziós keresztje. Ennek tiszteletére egész napos szentségimádást rendeznek a templomban. 10 órakor nagymisét tartanak, 17 órakor zenés irodalmi program várja a hívőket, videofelvételről levetítik Erdő Péter bíboros katekézisét, 18 órakor pedig Miocs József apát, aranymisés plébános vezetésével ünnepi zsolozsmát tartanak.

Az Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje (Ozsvári Csaba ötvösművész tervezte) egy három méternél magasabb tölgyfakereszt, melyet honfoglalás kori motívumokkal díszített bronz borítás ékesít. Tizennyolc ereklyét és a Szent Kereszt egy darabját is tartalmazza, így a magyar szentek egyedülálló ereklyetartója. A keresztet eredetileg 2007-re, a Budapesti Városmisszióra készítették, majd 2017-ben a magyar katolikus püspökök Rómába is elvitték, hogy Ferenc pápa megáldja. 2018-ban a Világkongresszus előkészítéseként útnak indult a Kárpát-medencében, és bejárja a katolikus egyházmegyéket.