2024. április 18., csütörtök

Megbízott igazgató a könyvtár élén

Az adai képviselő-testület döntött az idei községi díjazottakról

Barna Kolozsi Valéria rajztanárt, szobrászt nevezte ki megbízott igazgatónak egyéves megbízatással az adai Szarvas Gábor Könyvtár élére a községi képviselő-testület csütörtök esti ülésén. Barna Kolozsi Valéria korábban már volt könyvtárigazgató Adán. A testület ezt megelőzően felmentette tisztségéből az eddigi igazgatót, Csonka Áront, akinek négyéves megbízatása júniusban járt le. Az indoklás szerint a megbízott igazgató kinevezése azért volt szükséges, mert a könyvtár igazgatóbizottsága az igazgató kinevezésére májusban kiírt nyilvános pályázatot megsemmisítette, és visszavonta a Magyar Nemzeti Tanácsnak elküldött jóváhagyási kérelmet is. Ez azért történt, mert áprilisban lejárt az igazgatóbizottság megbízatása, a képviselő-testület viszont közben nem mentette föl, és nevezett ki új összetételű szervet, kérdésessé vált, hogy az igazgatóbizottság a régi összetételben jogosult-e lefolytatni az igazgatóválasztás eljárását. Az új igazgatóbizottság kinevezése megtörtént ezen az ülésen.

A képviselő-testület döntött az idei községi díjazottakról. A díjazottak között szerepel Török Tilla Zenekara, az adai Lajkó Tamás és a moholi Baranyi István. A képviselők megszavazták azt a határozatmódosítást, amely szerint Ada község önkormányzatában és a hozzá tartozó közintézményekben 2017-ben nyolc fővel csökkent a dolgozók száma, akik így jelenleg összesen 167-en vannak.

A testület elfogadta a Standard kommunális közvállalat 2017-es ügyviteli és pénzügyi jelentését is, határozott a közvállalat 823 ezer dináros nyereségének az elosztásáról, amelynek felét az alapító önkormányzat kapja meg. A képviselők kinevezték az Adai Egészségház új igazgató- és felügyelőbizottságát, valamint az adai és a moholi általános iskola, illetve helyi zenede új iskolaszékeit. A testület megszavazta a községi mezőgazdasági földterületek használatára vonatkozó 2018-as évi programot. Eszerint a bérbe adható állami földterületből az adai Agrohalas cégnek 704 hektárra van előbérleti joga az öntözőrendszer alapján, a 64 helybeli állattenyésztőnek 266 hektárra, továbbá a moholi Idősek Otthona kap használatra bérmentesen 7 hektárnyi földterületet, a fennmaradó 87 hektár pedig marad licitációra.