2024. április 20., szombat

Befejezetlen világítás és csatornák…

Ada község tartományi támogatásból az év végéig befejezné a Tisza-hidat

Az adai függőhidat 2010 decemberében adták át a közúti forgalomnak, de a kivitelező cég csődje miatt a létesítményen azóta sem készült el a közvilágítás és a vízelvezető csatornák. Bilicki Zoltán adai polgármester elmondta, hogy tartományi támogatásból az év végéig szeretnék ezeket a munkálatokat elvégezni, valamint kijavítanák a hídra vezető bekötőút megsüllyedt szakaszát a bácskai oldalon. A polgármester emellett hangsúlyozta, hogy valótlanok azok a híresztelések, hogy a híd megsüllyedt és használhatatlan.

Fotó: Csincsik Zsolt

Fotó: Csincsik Zsolt

– Ada község megegyezésre jutott a Tartományi Nagyberuházási Igazgatósággal, amely szándékot mutatott arra, hogy segít megoldani az adai híd problémáját. Ez azt jelenti, és erről már többször nyilatkoztunk, hogy a hidat építő vállalat a leszerződött munkákat nem fejezte be teljes egészében. Az önkormányzat szándéka viszont az, hogy év végéig ezeket a munkálatokat befejezzük – magyarázta Bilicki Zoltán. – Valószínűleg már a közvélemény is tudja, hogy ez a közvilágítás és a vízelvezető csatornák kiépítésére vonatkozik. Emellett keletkezett egy süllyedés a hídra vezető úton a bácskai oldalon. A süllyedés az út kezdetén található, és viszonylag nagy méretű. Az önkormányzat nem szeretné így hagyni az úttestet, ezért szándékunkban áll ennek a szakasznak a rendbetétele. A pályázati dokumentációt, a kérelmet a megfelelő tervekkel együtt július közepéig az önkormányzat átadja az igazgatóságnak, és szeretnénk, ha az idén megvalósulna a beruházás, amire ígéretet kaptunk. A hidat megfelelően meg kell világítani, nemcsak a gyalogosok és az autósok számára, hanem a hajóknak és a repülőknek is. A beruházásnak ez a része körülbelül 100 000 eurós nagyságrendű, és része a projektumoknak. A teljes beruházás összege a tervezői ár szerint áfával együtt 65 millió dinár. Ez nem azt jelenti, hogy ennyi is lesz. Ennél jóval kevesebb is lehet, mivel a piacon nagy a harc a munkákért, és csak a közbeszerzési eljárás mutatja majd meg, hogy végül mennyibe kerül a beruházás – közölte a polgármester.

A befejezetlen munkálatok hátteréről emlékeztetőül: Ada község 2006-ban szerződést kötött az Intermost céggel a Tisza-híd megépítéséről. Időközben csődeljárás indult a cég ellen, amely áthidaló megoldásként átruházta a munkálatokat egy alvállalkozóra, a šabaci Interkop vállalatra. A šabaci cég viszont, mielőtt befejezte volna a hidat, szintén tönkrement. Ada község önkormányzata és a hídépítő belgrádi Intermost pedig már évek óta kölcsönösen perben áll egymással a befejezetlen munkálatok miatt.

– A kivitelező cég beperelte Ada községet 190 millió dinár összegre, mivel szerinte ennyivel kevesebb lett kifizetve a munkálatokra, mint amit elvégeztek. Szerintünk ez nem igaz. Továbbá kiadtak egy végelszámolást, ami törvénytelen, mivel végig sem csinálták a leszerződött munkákat. Nem fejezték be a világítást és a vízelvezető csatornákat, de leszámlázták. Az önkormányzat ezért perelte be őket. Ez a per már két-három éve folyamatban van, majd a végkimenet még várat magára – közölte a polgármester.