2024. március 28., csütörtök

A Mercedes vesszőfutása

Max Verstappen számos meggondolatlan lépése után végre igazolja, hogy az F1 egyik legnagyobb tehetsége (Fotó: Beta/AP)

Max Verstappen számos meggondolatlan lépése után végre igazolja, hogy az F1 egyik legnagyobb tehetsége (Fotó: Beta/AP)

Amikor kiderült, hogy Sebastian Vettelt a szombati időmérőn történt szabálytalan manővere miatt a hatodik rajtrácsra sorolják vissza, sokan biztosra vették, hogy a Mercedes kettős győzelmét semmi sem veszélyezteti az Osztrák Nagydíjon. A sors azonban igencsak megtréfálta Lewis Hamiltonékat.

Már a rajt sem indult túl jól az Ezüstnyilaknak, hiszen Kimi Räikkönen vakmerő manőverrel a két Mercedes közé szúrta Ferrarija orrát, és ennek következtében az élről rajtoló Valtteri Bottas jó néhány helyet visszaesett. Nem sokáig örülhettek azonban a rövid ideig a második helyre előretört Jégember szurkolói, Bottas hamarosan visszaelőzte, ráadásul nagy csatában még Max Verstappen is a finn világbajnok elé került. A rajtot követő kavarodásból Hamilton került ki legjobban, aki így némi ferraris segítséggel megelőzte csapattársát, és az élen autózva jó tempóban rótta a köröket. Nem sokáig tartották azonban a Mercedes pilótái az első két helyet, mivel Bottas autójában elromlott a sebességváltó, és ezért a finn pilóta a futam feladására kényszerült. Ez volt az első kellemetlen meglepetés, ami a Mercedest érte.

A második nem sokkal ezután következett, ugyanis a virtuális biztonsági autós időszakban elmulasztották Hamiltont bokszba hívni kerékcserére, miközben minden riválisa letudta a kötelező feladatot. Így hiába haladt az élen a brit, rengeteg időt veszített, ami akkor vált igazán nyilvánvalóvá, amikor kerékcseréjét követően Verstappen, Daniel Ricciardo és Räikkönen mögé ért vissza, épphogy csak valamivel Vettel elé. A bonyodalmaknak itt még korántsem volt végük, mivel a gumik szemcsésedése miatt Ricciardo kénytelen volt másodszor is kereket cserélni. Hamilton gumijaival sem volt minden rendben, amit Vettel ügyesen kihasznált, és megelőzte nagy riválisát. Ekkor a hazai pályán versenyző Verstappen, a két Ferrari, Hamilton és Ricciardo volt az élmezőny sorrendje. Hamilton ugyan mindent beleadott, sőt egy ideig úgy tűnt, hogy visszaveheti Vetteltől az elveszített pozíciót, de egyre romló hátsó kereke ebben megakadályozta, így kénytelen volt Ricciardóhoz hasonlóan másodszor is a bokszba hajtani.

A következő izgalmat Ricciardo motorjának felrobbanása okozta. A Red Bullnak ugyanakkor nem volt sok ideje bánkódni pilótájának elveszítése miatt, mert a másik versenyzőjük, Versappen a két Ferrarit megelőzve továbbra is az élen haladt. Mögöttük 17-18 másodperces hátrányban Hamilton fogyasztotta a köröket, egészen addig, amíg az ő autója is fel nem mondta a szolgálatot, így a Mercedes a nagy technikai újítások ellenére – vagy éppen azért – nulla ponttal volt kénytelen zárni a versenyt. A futam végéig Räikkönen ugyan valamicskét faragott a hátrányából, de megelőzni nem tudta Verstappent, aki először nyerte meg az Osztrák Nagydíjat. Harmadik helyen Vettel ért célba, így a világbajnoki pontversenyben egy pont előnnyel az élre állt.

Eredmények, Osztrák Nagydíj: 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:21:10,560, 2. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 1,504 másodperc hátrány, 3. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 3,181 másodperc h., 4. Romain Grosjean (francia, Haas-Ferrari) 1 kör hátrány, 5. Kevin Magnussen (dán, Haas-Ferrari) 1 k. h., 6. Esteban Ocon (francia, Force India) 1 kör hátrány stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Vettel 146, 2. Hamilton 145, 3. Räikkönen 101, 4. Ricciardo 96, 5. Verstappen 93, 6. Bottas 92 pont stb. Csapatok: 1. Ferrari 247, 2. Mercedes 237, 3. Red Bull 189, 4. Renault 62, 5. Haas-Ferrari 49, 6. McLaren Renault 44 pont stb.

A következő versenyt, a Brit Nagydíjat július 8-án rendezik meg.