2024. április 19., péntek

Az Újvidéki Színház kapta a kisvárdai színházi fesztivál fődíját

Az Újvidéki Színház Borisz Davidovics síremléke című darabja kapta a legjobb előadásért járó fődíjat a Magyar Színházak XXX. Kisvárdai Fesztiválján.

A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Mészáros Árpád, a Borisz Davidovics síremléke című előadásban nyújtott alakításáért kapta.

A Szakmai Zsűri döntése alapján a fesztivál Legizgalmasabb Színházi Kísérletének díját a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház HAJNALI 4 c. előadása érdemelte ki, továbbá oklevelet kapott a kiemelkedő csapatmunkáért az Újvidéki Művészeti Akadémia ZABHEGYEZŐ című előadása is.

A színházi seregszemle szombati záró gáláján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta, amikor magyar kultúráról beszélünk, akkor - földrajzi határoktól függetlenül - összmagyarságban gondolkodunk, ennek a megtartása pedig a színházi alkotóközösségeken is múlik.

"Hálával tartozunk azoknak a határon túli magyar alkotóközösségeknek, akik ápolják a nyelvünket, akik viszik tovább a zászlót, és biztosítják, hogy mi merjünk összmagyarságban gondolkodni" - fogalmazott az államtitkár.

A jubileumi színházi fesztiválon 24 hazai és határon túli magyar színtársulat huszonnyolc produkciót mutatott be a kisvárdai közönségnek.