2024. április 25., csütörtök

Kerttel a közösségért

Hatszáz négyzetméteren paprikát, paradicsomot, spenótot meg salátát termesztenek a dreai Lurkóházban

A Poverello Alapítvány 12 évvel ezelőtt alapította meg Vajdaságban az első Lurkóházat az óbecsei községhez tartozó Dreán, majd ezt követően Hajdújáráson és Óbecsén is megnyitotta kapuit a szegény sorsú, hátrányos helyzetű gyermekek előtt a helyi intézmény. A rászorulók mindhárom helyen napi háromszori étkezést kapnak, és ami talán még ennél is fontosabb, hogy a nehéz anyagi körülmények között élő gyermekekkel nevelők foglalkoznak nap mint nap. Segítenek nekik a tanulásban, ugyanakkor igyekeznek felkészíteni őket a nagybetűs életre. A Lurkóházak adományokból működnek.

A kéthajós fóliasátorban korszerű termesztést tudnak folytatni (Gergely Árpád felvétele)

A kéthajós fóliasátorban korszerű termesztést tudnak folytatni (Gergely Árpád felvétele)

A dreai Lurkóház 2006 októbere óta működik. Jelenleg 20 gyermek látogatja. Nyáron természetesen kevesebben igénylik a szolgáltatásaikat. A gyermekek két uzsonnát és egy ebédet kapnak, és az intézményben három nevelőnő foglalkozik a gyerekekkel. A dreai Lurkóházban egyre több a középiskolás, akiknek az utaztatását is igyekeznek megoldani, ezzel is biztosítva az alapot számukra.

A Lurkóházak hálózatában előrelépés várható annak köszönhetően, hogy a Poverello Alapítvány a szegedi Katház Közhasznú Nonprofit Kft.-vel közösen sikeresen szerepelt az Európai Unió Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programjában. A két intézmény SocioAgro – Társadalmi változás és közösségi kertművelés – küzdelem a tartós munkanélküliség ellen elnevezésű projektje összesen mintegy 190 ezer eurós támogatásban részesült. Ennek keretén belül Dreán egy hatszáz négyzetméteres zöldségtermesztésre szolgáló fóliasátort alakítanak ki, ahol több személyt is alkalmazni tudnak, emellett különböző képzéseket szerveznek az érdeklődőknek. A projektum két éven át tart. Ennek kapcsán látogattunk el Dreára, ahol ottjártunkkor a fóliasátor előkészítésének befejező munkálatai folytak, és ezen cikk megjelenésekor már a paprikapalántákat helyezik ki.

Boja András

Boja András

A Lurkóházakban nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekek oktatására (Gergely Árpád felvétele)

A Lurkóházakban nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekek oktatására (Gergely Árpád felvétele)

Lapunk kérdésére Boja András, a SocioAgro projektum helyi koordinátora elmondta, hogy már a Lurkóházak megnyitásakor látták, hogy a településen az jelenti a legnagyobb problémát, hogy a szülők nem tudják a gyermekek számára biztosítani a megfelelő anyagi és szociális hátteret, és Harmath Károly atyával, a Poverello Alapítvány alapítójával és igazgatójával beszélgetve arra jutottak, hogy a gyerekekkel való foglalkozás mellett fontos lenne a szüleiket is bekapcsolni a munkába, és kereseti forrást biztosítani a számukra.

– Gergely Barnabástól, a Katház gazdasági igazgatójától, akivel rendszeresen együttműködünk, jött az ötlet, hogy egy európai uniós pályázat segítségével lehetőséget biztosítsunk a szülőknek. Ennek a pályázatnak az eredménye ez a 600 négyzetméteres fóliasátor. Reméljük, hogy azoknak, akiket itt alkalmazunk, két éven keresztül, amíg a program tart, megélhetést tudunk biztosítani. Négy személynek fogunk munkát adni, és ennek köszönhetően a szociális segély helyett saját keresetük lesz. Az alkalmazottak kiválasztásánál ügyeltünk arra, hogy olyan személyeket vegyünk fel, akiknek a gyereke vagy gyerekei a Lurkóházba járnak. Ezek a személyek átestek egy mentális és szakmai képzésen, és a jövőben további képzéseket szervezünk számukra, hisz azoknak, akik eddig idénymunkából tartották el magukat, nagy váltást jelent, hogy rendszeres munkához jutottak. A projektum ugyan két évig tart, de azon vagyunk, hogy a termelést nyereségessé tegyük, és ezt követően is működtetni tudjuk – fogalmazott Boja András.

A projektum helyi koordinátorától azt is megtudtuk, hogy a fóliasátorban elsődlegesen paprikát fognak termelni, a tél folyamán salátát és spenótot, jövőre pedig, a kétéves ciklus lezárásaként, paradicsomot. A Lurkóház a projektum ideje alatt nagy segítséget kap a muzslyai Császárkert Kft.-től, amely a fóliasátor megépítése mellett szakmai segítséget is nyújt, illetve a termények értékesítésében is támogatja az intézményt, mivel ez gondot okozna a nagy távolságok és a magas szállítási díjak miatt.

A projektum másodlagos célja, hogy a falubeliek előtt pozitív példaként szolgáljon arra vonatkozóan, hogy helyben is lehet megélhetési lehetőséget biztosítani, és azt szeretnék elérni, hogy a jövőben a településen mások is kezdjenek el zöldségtermesztéssel foglalkozni. Így a Lurkóház egy olyan központtá válhat, amelyen keresztül a családok is be tudnának kapcsolódni a termesztésbe. Boja András elmondása szerint reménykedésre ad okot, hogy az első szakmai képzésen nagy volt az érdeklődés, tizenketten vettek rajta részt. A koordinátor véleménye szerint, amennyiben a termesztésben szép eredményeket érnek el, az sem kizárt, hogy a jövőben az itt megtermelt terményeket feldolgozzák, és úgy próbálják meg értékesíteni.

Bajusz Tibor

Bajusz Tibor

A projektum Dreára eső része 50 ezer euróba kerül, amiben benne van a fóliasátor, a bérek és a képzések ára, illetve egyéb kiadások.

A készülő fóliasátorról Bajusz Tibortól, a Császárkert műhelyének munkavezetőjétől tudtunk meg többet. Mint mondta, egyedi fóliasátorról van szó, Vajdaság területén ez a második ilyen. Egy korszerű sátor, amelyet könnyen lehet adaptálni. Minden oldalról nyitható, ami a szellőztetés miatt fontos, főleg a nagy kánikulában. Az öntözést csöpögtető rendszerrel oldják meg, de felülről permetező öntözésre is lehetőség lesz. Ezen rendszer előnye, hogy a tápanyagokat, védőszereket egyenesen az öntözővízen keresztül tudja eljuttatni a növényekhez. Az építési munkálatok hamarosan befejeződnek, és a hétvégén már belekerülhetnek a paprikapalánták. Bajusz Tibor kihangsúlyozta, hogy a munkát a megadott határidőn belül el tudták végezni.

Boja Ilonka, a dreai Lurkóház házfelelőse elmondta, a fóliasátor nagyon sokat jelent nemcsak a dreai, hanem a másik két Lurkóháznak is, hiszen ellátja azok konyháját, sőt a megtermelt paprika egy részéből savanyúságot fognak készíteni télire.

Boja Ilonka

Boja Ilonka

– A fóliasátor sokat jelent azért is, mert a szülők munkához jutnak, és a gyerekek látják azt, hogy szorgalmas, kitartó munkából meg lehet élni, hogy ebből családot lehet eltartani, és úgy gondolom, ez serkentő erőt ad a számukra. Úgy tervezzük, hogy a szabadidő alatt a gyerekeket is kivezetjük a kertbe, és megmutatjuk nekik, sőt be is avatjuk őket a munkába, hogy ők is elsajátítsák a tudnivalókat. Reményeink szerint a termelés a jövőben bővülni fog, mert úgy érzem, ha ez beindul, akkor nagy jövője lehet. Ha előre tekintek, a gyerekek, akik most itt vannak, tíz év múlva felnőttek lesznek, családot alapítanak, és remélem, hogy meg lehet nézni majd az udvarukat, és talán közülük is lesz olyan, aki kedvet kap hozzá és fóliasátrazik majd – fogalmazott Boja Ilonka, akitől azt is megtudtuk, hogy a Lurkóházban nem csak a fóliasátorban folyik majd termelés a saját szükségleteik kielégítése céljából, hisz három évvel ezelőtt kaptak hatvan gyümölcsfacsemetét, amelyek hamarosan termőre fordulnak, és a jövőben friss gyümölccsel látják el az intézményt.

Szabó Mónika

Szabó Mónika

Boldizsár Aranka

Boldizsár Aranka

Az elkövetkező két évben a négygyermekes Szabó Mónika is a Lurkóház fóliasátrában fog dolgozni.

– Egy gyerekem jár a Lurkóházba. Nagyon örülünk a lehetőségnek, hogy dolgozhatunk. Ez jól jön nekünk, hisz eddig nem voltunk munkaviszonyban. A paprikatermesztésben fogunk dolgozni, mindig lesz valami munka, ha kell trágyázzuk, permetezzük. Én korábban már dolgoztam kertészetben, saláta-, paradicsom- és spenóttermesztésben is, úgyhogy nekem már van némi tapasztalatom – mondta Szabó.

Boldizsár Aranka egyedül neveli nyolc gyermekét, miután férje tavaly elhunyt. Négy gyermeke jelenleg is rendszeresen látogatja a Lurkóházat.

– Ez a lehetőség nagyon jól jön, hisz itt van a faluban, és nem kell messzire utazni a munka miatt azért a pár dinárért.

Nem lesz az, hogy reggel elmegyünk és csak este érünk haza.

Korábban sokfelé jártam, például paprikát szedni, de Hajdújáráson szőlősben is dolgoztam, ahol kapálni, szüretelni kellett.

Itt rendes fizetést kapunk, és be is vagyunk jelentve.

Más munkalehetőség nincs is a faluban, főleg nem női munka, én is rendszeresen jártam szalmát hordani is – nyilatkozta Boldizsár Aranka.