2024. április 19., péntek

Élménygazdag vakáció

Nyári napközi – Gyermekprogramok a palicsi iskolában 4–14 éveseknek

A tanév befejeztével a szülők nagy részének fejtörést okoz a gyermek elhelyezése, lefoglalása, szabadidejének megszervezése a szünidőben. A palicsi Nyári napközi szervezői érdekes és szórakoztató programokat készítettek a vakációzó gyerekeknek. Egy hónapig tartanak foglalkozásokat, két hétig júniusban, valamint két hétig augusztusban.

Élménypedagógiai elemek a programban, láthatóan élvezték a gyermekek (Gergely Árpád felvétele)

Élménypedagógiai elemek a programban, láthatóan élvezték a gyermekek (Gergely Árpád felvétele)

 A palicsi Miroslav Antić Általános Iskola a héten és a jövő héten hétfőtől péntekig a Nyári napközi színhelye. Kézműves foglalkozásokkal, ügyességi és sportjátékokkal töltik a délelőttöt a 4-től 14 éves gyermekek a palicsi iskola kellemes környezetében. A benti kézműves és képzőművészeti foglalkozásokat az iskola napközijében tartják, a sportpályákon a gyerekek fociznak és különféle élménypedagógiai módszerekkel szórakozhatnak.

Vörös Flóra, a Nyári napközi vezetője, az immár negyedik éve megszervezett Nyári napközi munkatársa foglalta össze röviden a Nyári napközi programját.

Vörös Flóra, a Nyári napközi vezetője (Gergely Árpád felvétele)

Vörös Flóra, a Nyári napközi vezetője (Gergely Árpád felvétele)

– A napköziben naponta 50–60 gyermek vesz részt. Napi szinten történik a jelentkezés, a 200 dináros napidíjat is alkalmanként fizettetjük meg. A részvételi díj magában foglalja a napi foglalkozásokat és egy uzsonnát. A gyermekek azokon a napokon jönnek, amikor kedvük van és amikor a szülőknek is alkalmas. Mindig jó kis csapat alakul ki, és a kezdetben még félénkebb gyermekek is alig akarnak hazamenni a nap végén, mert jól szórakoznak, van társaságuk. A kézműves foglalkozásokat főként a lányok kedvelik, a fiúk pedig a focit, a sportjátékokat és az ügyességi játékokat részesítik előnyben. Élménypedagógiai elemek is részei a programnak, például az ernyőzés nevű ügyességi játék célja a finom motorika és a mozgáskoordináció fejlesztése. Karkötőt fontunk, gyöngyöt fűztünk a napokban. Van egy csapatunk, amely egész nap sportol. Mindennap legalább négy foglalkozást tartunk: gipszfigurákat készítünk, nemezelünk, levendulazsákot készítünk, csuhézunk. Igyekszünk újrahasznosítható anyagokkal dolgozni, műanyag flakonokat és toalettpapír-gurigákat is felhasználunk, amelyekből vázákat és más tárgyakat készítünk. Nem gond a kétnyelvűség, szerb és magyar gyermekeket is várunk, ugyanis mi, foglalkozásvezetők, mindannyian beszéljük mindkét nyelvet. Többen a testvérükkel érkeznek, a testvéreknek külön kedvezményt biztosítunk – mondta Vörös Flóra.

A napközi három résztvevőjét kérdeztük kedvenc foglalkozásaikról. Ők készségesen és nagy örömmel beszéltek a programokról, élményeikről.

Varga Villő, másodikos palicsi tanuló már második éve vesz részt a Nyári napköziben. Mint elmondta, nagyon szórakoztató és tartalmas programokat szerveznek. Villő kedveli a gyöngyfűzést és a kreatív foglalkozásokat, a sportok közül pedig a foci a kedvence.

Varga Villő (Gergely Árpád felvétele)

Varga Villő (Gergely Árpád felvétele)

Jakity Alina (Gergely Árpád felvétele)

Jakity Alina (Gergely Árpád felvétele)

Pintér Sztella indiánfonással készíti a karkötőjét (Gergely Árpád felvétele)

Pintér Sztella indiánfonással készíti a karkötőjét (Gergely Árpád felvétele)

A kézműves foglalkozások a legkedveltebbek (Gergely Árpád felvétele)

A kézműves foglalkozások a legkedveltebbek (Gergely Árpád felvétele)

Pintér Sztella hatodikos. Sztella is visszatérő napközis, ő a kézműves foglalkozásokat kedveli. Ottjártunkkor megmutatta az indiánfonással készülő karkötőjét és elmondta, hogy többek között elsajátították a gyöngyfűzés technikáját is. Sztella az augusztusi nyári napköziben is tervez részt venni.

Harmadik beszélgetőtársunk Jakity Alina, negyedikes tanuló is a kreatív foglalkozások miatt jelentkezett a nyári napközibe. Az egyik foglalkozáson gipszlapra egy görögdinnyét rajzolt. Alina nem szereti a focit.

Beszélgetőtársaink mindegyike a barátkozást, az ismerkedést tartotta első számú szempontnak, amikor jelentkezett a nyári napközibe. A Nyári napközi első kéthetes része a jövő pénteken ér véget, az augusztusi Nyári napközit pedig augusztus utolsó két hetében szervezik, szintén a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola napközijében, a Trogir utca 20-ban, reggel 9-től 13 óráig.

Bővebb tájékoztatásért hívható a 062/309-678-as mobilszám, és a helyszínen is lehet érdeklődni. A napközibe nem szükséges előzetes bejelentkezés. A részvételi díj naponként 200 dinár. A szervezők, a  Palicsi Magyar Művelődési Egyesület és a Palics Helyi Közösség, minden 4 és 14 év közötti gyermeket szeretettel várnak.