2024. április 25., csütörtök

Magányos maturáns

A zombori Ritz Katica 70 éve érettségizett

Huszonöt osztálytársával együtt 1948-ban érettségizett Zomborban az Állami Kereskedelmi Akadémián Kuzmanović, később Ritz Katica. két osztálytársa pedig egy évvel később maturált. Ez volt az akadémia utolsó, négyéves képzésű generációja: Mari Edita, Pele Franja, Čabdarić Milica, Stričević Stevan, Pal Ružica, Sekelj Gavrilo, Burnati Marija, Salai Marija, Izbradić Mladen, Kuzmanović Katica, Hegyi Julije, Vidaković Marija, Budimčević Petar, Alaga Ilonka, Kuljančić Vujadin, Rakić Milandinka, Todorov Petar, Kovač Aleksandar, Harjung Josip, Maletić Vera, Kovačić Dragan, Tuđan Jovan, Diklić Petar, Šnajder Jovan, Horvat Bela, Napora Stevan (a neveket úgy közöljük, ahogy az érettségi tablón szerepelnek), a később érettségizők pedig Šešun Fedor és Sečujski Dragica voltak. A szerbesített névsorból kiderül, hogy magyarok, bunyevácok, szerbek egyaránt jártak a szerb oktatási intézménybe, ami ezzel a generációval megszűnt, helyébe a Közgazdasági Szakközépiskola került, ahol hároméves volt a képzés.

A tanárnő szívesen anekdotázik hosszú életének eseményeiről (Fotó: Fekete J. József)

A tanárnő szívesen anekdotázik hosszú életének eseményeiről (Fotó: Fekete J. József)

Az érettségizett diákok az akkori tervszerű elosztás során különböző helyeken jutottak álláshoz, volt, aki egyetemen folytatta tanulmányait. Főkönyvelők, statisztikusok, tisztviselők, vállalat- és bankigazgatókká váltak az évek során – ám az érettségi összejövetelekre rendszeresen eljártak. Ötévenként találkoztak, egészen a matúra 55. évfordulójáig, akkor már csupán hárman voltak életben.

Az érettségi tablót Ritz Katica őrizte mindvégig, majd 2013-ban a zombori Városi Múzeumnak adományozta megőrzésre. Jelenleg, kilencvenegy évesen egyedüli élő tagja nemzedékének, az Állami Kereskedelmi Akadémia utolsó nemzedékének. Magányos maturáns.

@a = STATISZTIKUSBÓL MATEKTANÁRNŐ

Kuzmanović Katica szerb nyelven járta ki az általános iskola hat osztályát, majd beiratkozott az algimnázium második osztályába, onnan a hatodik osztályból átiratkozott a Kereskedelmi Akadémiára. Abból a megfontolásból, hogy a szüleinek nem lesz pénze a további iskoláztatására, ott viszont szakmát szerezhet. Tanulmányai mellett dr. Deák Leó megyei és városi főispán jóvoltából másfél évig a megyeházán dolgozott gépírónőként.

– Kéthavi próbaidő után Udvarnoki Lehel mezőgazdasági főnök tett próbára, gépbe diktált. Egyszer csak nevetésbe kezdett, sejtettem, hogy ki leszek rúgva. Erre megkérdezte, mondd, szerinted én legelek? Rápillantottam a papírra, hát tényleg azt írtam, hogy Udvarnoki Legel. Magyarázkodni kezdtem, hogy a billentyűzeten a g és a h egymás mellett áll, izgalmamban cseréltem fel őket, de nevetés mellett ugyan, mégis átmentem a vizsgán – emlékezik Katica néni az eseményre. A dolog további pikantériája, hogy Katica Bosnyák Ernő filmes és nyomdásznál véletlenül hallotta meg az írógép hangját, amit egy rejtegetett zsidó ember pötyögtetett, ő mutatta meg a korábban még palatáblán tanult lánynak a gépelés alapjait.

Az akadémia után Belgrádban járt a Közgazdasági Karra, ahol a legsikeresebb statisztikusnak bizonyult, de egy év után otthagyta, mert megelégelte a marxizmust és a honvédelmet, amiből ugyancsak vizsgát kellett tennie, noha a matematikát kedvelte, gondolván, ez nem olyan változékony tantárgy, mint például a történelem, van mibe kapaszkodni. Tanulmányait ösztöndíjjal az újvidéki Pedagógiai Főiskolán folytatta. Előtte viszont, egyetemi diploma nélkül három évig tanított a zombori Közgazdasági Szakközépiskolában.

Újvidéken választania kellett a matematika–rajz és a matematika–fizika szakok közt. Az utóbbit választotta, noha korábbról nem voltak ismeretei a fizika tudományáról, de abban biztos volt, hogy rajzolni nem tud. Még elemistaként hatlábú macskát rajzolt, remélvén, hogy a több láb jobb osztályzatot hoz. A főiskola elvégzése után lett a zombori Testvériség-Egység Általános Iskola matektanára. Elejében szerb nyelven tanított, hiszen ezen a nyelven tanult maga is, ám időközben kiderült, hogy magyar anyanyelvű, így rá maradtak a magyar tagozatok, és a fizika tanítása is. Utóbbit nehezen viselte, hiszen a szaknyelvet újra kellett neki is tanulnia.

A gombosi gyökerekkel rendelkező, örökös osztályelső, kiváló tanárnő, remek osztályfőnök mégis a szívéhez legközelebb álló matematika áldozatává vált. Egy körzeti számtanversenyen a feladatok elbírálása során egy stresszhelyzet arcizombénulást okozott nála. Ferde szájjal nem kívánt tanítványok elé állni, kérelmezte nyugdíjaztatását. Az orvosi bizottság előbb ellenkezett, majd, miután kiderült, hogy tanárnőről van szó, engedélyezte a nyugdíjaztatást. Akkor Ritz Katica 50 éves volt, ma 91. Magányos maturáns. Diákjai szétszórva a világban, egyikőjük például Kanadában, aki ma is lakása falán őrzi érettségi tablóját, amelyen Ritz Katica az osztályfőnök.