2024. április 25., csütörtök

Páncélszekrény a Tiszában

A búvárok strandtisztításkor megtalálták a magyarkanizsai Békavár széfjét

A zentai Tisza Mentőcsapat búvárai a korábbi évek hagyományát folytatva önkéntes akció keretében a zentai után kedden a magyarkanizsai strandnál kutatták át a Tisza medrét, és a vízbe dobált különféle tárgyak között egy feltört széfet is találtak.

A víz alatt rejtőző faágak veszélyesek lehetnek a fürdőzőkre (Gergely József felvétele)

A víz alatt rejtőző faágak veszélyesek lehetnek a fürdőzőkre (Gergely József felvétele)

Pénz persze nem volt a kis méretű, erőszakkal feltört (egy baltát is találtak) páncélszekrényben. Baranyi Nándor, a mentőcsapat vezetője irányította a zavaros, erős sodrású folyóban korántsem könnyű keresést.

– Több méter mélyben dolgoztunk, ahol már gyakorlatilag semmit sem lehet látni. Sötétben tapogatózva, fiatalabb búvártársainkat segítve fésültük át a magyarkanizsai strandot. A móló körül dolgoztunk, ahonnan a fürdőzők szoktak a vízbe ugrálni. Minden ugrás veszélyes lehet, különösen akkor, ha nem tudjuk, hogy a tavaszi áradás és a mostani megduzzadt, gyors folyású víz mit sodort magával, és rakott le a mólónál. A móló közelében a víz alatt fennakadt, termetes, elágazó fát találtunk. A fa egyik hegyes ágának a vége mintegy másfél méterre a víz felszíne alatt végződött. Ha történetesen valaki erre ráugrik, vagy fejjel előrebukva nekimegy, akár súlyos sérüléseket is szenvedhet. Ezért jó, ha a strandidény kezdetén a csapatunk minden évben átnézi a tiszai strandok környékét. A zentai és a magyarkanizsai strand után a moholi és az adai strand környékén is átvizsgáljuk a Tisza medrét, mert sajnos a felelőtlen emberek a legkülönfélébb tárgyakat dobálják be a folyóba, nem törődve a fürdőzők testi épségével, a természetes környezetünk, a folyó szennyezéséről nem is beszélve – mondta Nándor, a tapasztalt búvár.

Hogy mi mindent találtak a strandok tisztítása közben, arról a mentőcsapat törökkanizsai búvárja, Adžić Krisztián elmondta:

Krisztián a feltört széffel és a baltával (Gergely József felvétele)

Krisztián a feltört széffel és a baltával (Gergely József felvétele)

– Évek óta búvárkodunk, és már nagyon sokféle dolgot találtunk a Tiszában, ezúttal a vízbe fulladt személyekről hadd ne beszéljek. Még számomra is meglepő volt például, amikor motorkerékpárra bukkantunk a Tisza medrében. Gyakran kérik a segítségünket, ha például valamelyik csónakról vízbe esik a motor. A nagyobb tárgyakat könnyebb megtalálni, de aki a mobiltelefonját vagy az autója kulcsát ejti be a folyóba, azt a sötét mély vízben szinte lehetetlen meglelni. Páncélszekrényt még nem találtunk korábban, de most itt, a magyarkanizsai strandnál egy kisebb feltört széfet találtunk, ami bűncselekményre utaló nyom – mondta Krisztián.

– A magyarkanizsai strandnál kiemelt dolgok között a „hagyományos” autógumi mellett ép és törött üvegeket, műanyag és fémtárgyakat, kenuülést, hegyes csónakdarabot találtunk. A balta és a feltört széf a búvárok munkáját figyelemmel kísérők érdeklődősét is felkeltette. Állítólag a strandnál üzemelő Békavár étteremből lopták el a széfet, de sosem került elő. A hír nyomán felhívtuk a Békavár vendéglőt. A külföldön tartózkodó tulajdonos fia elmondta, hogy szinte évente betörnek az étterembe. A tavalyi betörés alkalmával nem vitték el a széfet, de két éve valóban kitépték a falból a kis méretű széfet, és a napi bevétellel együtt a rablók ezt is magukkal vitték. A Békavárból kapott információk alapján a zentai Tisza Mentőcsapat és a magyarkanizsai búvárok együttes akciójában előkerült feltört széfet nagy valószínűséggel a Békavárból vitték el tavalyelőtt.

A magyarkanizsai önkormányzat által támogatott strandtisztításban az említettek mellett részt vett még a törökkanizsai dr. Vesna Stojanov, a csapat orvosa, Tóth Enikő, Csábi Csaba és Cipó Dániel könnyűbúvárok.