2024. április 20., szombat

Elismerés Újvidék bajnokainak

A Péterváradi vár toronyórája előtti platón tegnap délelőtt megtartott ünnepség keretében elismerésben részesítették az újvidéki fiatalokat, akik különböző hazai és külföldi versenyeken, megmérettetéseken kimagasló eredményeket értek el a mögöttünk lévő tanév során. Általános- és középiskolás diákokat jutalmaztak meg, az elismerés mellé – a siker „nagyságától” függően – bizonyos pénzjutalom is jár.

Az ún. Vid-napi díjat az idén 755 újvidéki diák kapta meg. Többen több versenyen is jeleskedtek, így összesen 836 elismerést osztottak ki. Öt diákot kimagasló, tudományos eredményükért jutalmaztak. Az ünnepségen természetesen nem voltak ott mindannyian, nevükben az általános- és középiskolák diákküldöttjeinek gratulált Miloš Vučević polgármester.

– Az idén is, Vid napján, Újvidék győzedelmes arcát mutatjuk innen, a Péterváradi várból, a bajnokok csoportképét küldjük! E képpel egyúttal változtatjuk, javítjuk a rólunk kialakított képet, tudatjuk másokkal, hogy nem fogunk csupán siránkozni a kudarcaink felett, hanem hajlandóak vagyunk versenybe szállni, küzdeni, és hinni a győzelemben! Olyan város akarunk lenni, amelyben gyerekeinknek a legjobb feltételeket biztosíthatjuk a felnövéshez, az élethez, azt akarjuk, hogy Újvidék ne csak 2019-ben legyen Európa Ifjúsági Fővárosa, hanem az ezt követő években, évtizedekben is. Ti vagytok városunk bajnokai, városunk büszkeségei, és egyben reménységei és biztosítékai is. – Ti szavatoljátok azt, hogy városunk holnap jobb, fejlettebb és mosolygósabb lesz! Tudásotok, kreativitásotok és bátorságotok biztonságérzettel tölt fel bennünket – üzente a polgármester sikeres fiataljainknak. Emlékeztetett arra, hogy évről évre nő bajnokaink száma, egyre több diákunk részesül Vid-napi elismerésben. – Sajnos nem lehet mindenki bajnok, nem győzhetünk mindannyian. Ellenben lehetünk mindannyian jó emberek, jó szomszédok, vigyázhatunk egymásra, és köszönthetjük egymást. Együttesen megőrizhetjük, óvhatjuk szép városunkat! – mondta Vučević, majd arra szólította fel a nyilvánosságot, hogy teremtsünk olyan környezetet, amelyben az önkormányzat „rákényszeríthető” arra, hogy mindig jobban és jobban növelje a sikeres diákok támogatására elkülönítendő támogatásokat.

A tegnapi ünnepséget a Jovan Jovanović Zmaj Gimnázium kórusának fellépése tette ünnepélyesebbé, több száz szülő is eljött az eseményre.

Ivánovics Viktor, a heréskerti Dositej Obradović Általános Iskola nyolcadikos tanulója is a díjazottak között van, már tavaly is megkapta a Vid-napi elismerést. Viktor egy budapesti énekes-zenés vetélkedőről arany-, illetve egy kiemelt aranyéremmel tért haza, a Szabadkán megszervezett Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjén ezüstérmet szerzett. Úgy véli, hogy nagyon sok idejét befektette a gyakorlásba, felkészülésbe, de nem bánja: a legjobb akar lenni! Viktorral hamarosan bővebben elbeszélgetünk, sikereihez gratulálunk!