2024. április 25., csütörtök

Aratnak is meg nem is

Az árpát nagyrészt sikerült learatni, de a búzatermés veszélyben van – A termelők az időjárás javulásában bíznak – Egyelőre bizonytalanok a felvásárlási árak

Egy hónapja még úgy tűnt, mostanra befejeződik az aratás. Az árpa betakarítása valóban korábban kezdődött, sok parcellán sikerült már június első napjaiban learatni.

A búza tönkre fog menni, ha nem áll el az eső (Tóth Péter felvétele)

A búza tönkre fog menni, ha nem áll el az eső (Tóth Péter felvétele)

Az olajrepce, majd a búza következett volna, de az időjárás közbeszólt, így most a topolyai határban a kenyérgabona felét sem sikerült még betakarítani. Dudić Branko, a topolyai Bácska Földműves Szövetkezet igazgatója elmondta, hogy valószínűleg csak a jövő hét elején lehet ismét aratni, annyira megáztak a földek. Saját területeiken idén nem volt árpa, társastermelőik viszont már learatták, de elvétve látni még a határban egy-egy betakarítatlan árpaparcellát is. A búzát viszont alig kezdték el aratni, az esőzések rögtön közbeszóltak, jelentősen lerontva a korábban még igen kedvező kilátásokat. Mostanáig mindössze 20–30 százalékban lett a kenyérgabona betakarítva. Az eredmények átlagosak, hektáronként 5,5–6 tonnát, vagyis holdanként 32–35 métermázsát termett, de a minőség már romlik, a hektolitersúly pedig minden megázást követően romlik. 16 dinárért kezdték felvásárolni a kenyérnekvalót, az ár forgalmi adóval együtt kifizetett előlegként számítódik el, és utólag esetleg még fizetnek majd rá, mivel nincs meg a végleges ár. Az olajrepcét 60–70 százalékban sikerült eddig betakarítani. A szövetkezet a saját földjein nem termesztette idén, de a társastermelőktől 37 dináros kilogrammonkénti áron felvásárolják. Dudić azt is elmondta, hogy a tavaszi vetésű haszonnövények kiváló állapotban vannak. Régen lehetett látni ilyen szép kukoricát, napraforgót és szóját ezen a tájon.

Tomik Nimród, a topolyai Gazdakör alelnöke arról számolt be, hogy az árpa aratása Közép-Bácskában mostanára többnyire befejeződött. Viszonylag jól termett, holdanként átlagosan mintegy 4–4,1 tonnát takaríthattak be. Sok helyen megdőlt az árpa, megázott és rothadásnak indult, feltehetően be kell szántani. A legtöbben a búza és a repce közül ez utóbbit igyekeznek betakarítani, melynek vetésterülete az utóbbi években folyamatosan növekszik. Egyes fajták hajlamosak a megdőlésre, illetve a magvak is kipereghetnek, ezért lenne jó mielőbb a magtárakban elhelyezni. A repce holdanként ezen a területen 1,5–2,5 tonnát termett idén, ami nem számít rossz eredménynek. Búzából is szépek az első terméseredmények, annak ellenére, hogy a hektolitersúly az esőzések miatt csökkent, 68–75 kilogrammot tesz ki mindössze, míg a korábbi évek átlaga megközelíti a 80 kilogrammot.

A termelők többsége szerette volna mielőbb learatni és biztonságos magtárakban elhelyezni a gabonáját. A tavalyitól egészen eltérő, csapadékos időjárás ezt hátráltatja. Az átvevőhelyeken a nedvességtartalomra levonást számolnak el, ahol pedig a hektolitersúlyt is figyelembe veszik, ott is általában annak is további levonás a végeredménye. Az árról a felvásárlók azt mondják, előlegként számolják el, de nem tudják, végül fognak-e különbözetet fizetni. A búzáért az árpánál valamivel többet adnak. Ha továbbra is csapadékos lesz az idő, az a búza számára további romlást és beltartalmi értékvesztést, vagyis a hektolitersúly további esését jelenti. Ha pedig az eső széllel és viharral jön, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a búza is lefekszik, megdől és rothadni kezd.