2024. április 18., csütörtök

Egy bolgár lovas Szabadkán

Patyi Szilárd - szabadkai históriák

Patyi Szilárd - szabadkai históriák

Ki ne ismerné Phileas Foggot, a különc angol úriembert, Jules Verne 80 nap alatt a föld körül című regényének főhősét, aki fogadásból körbeutazta bolygónkat. 1900. május 17-én hasonló vendége volt városunknak. Egy lovas érkezett Szabadkára Szófiából, és eltökélt szándéka volt, hogy ötven nap alatt lóháton eljut Párizsba. Az utazás előzményeiről így írt a Bácskai Hírlap május 18-ai száma:

„Néhány héttel ezelőtt egy szófiai előkelő társaságban vita folyt a lovak kitartásáról, különösen pedig a bulgáriai alacsony lovakról, s a vita végén fogadásra került sor.

A vitázók egyike Stanislausz Lubitz Zgodzinski egy eredeti bolgár fajú 126 czm. magas 5 éves lovat vett és Zembrzuski Lonis szófiai ügynök pedig vállalkozott arra, hogy azon 45-50 nap alatt Szófiából Párizsba lovagol.”

Zembrzuski Lonis április 26-án a szófiai cukorgyár mellől indult el hosszú útjára, miután a lovast lovával lefényképezték, és a lovat hivatalosan megmérték. Az útirány: Belgrád – Budapest – Bécs – Linz – Salzburg – München – Stuttgart – Strasbourg – Nancy és végül Párizs. Szabadkára május 17-én Szenttamásról indult el délelőtt fél tizenkettőkor. A szenttamási elöljáróság sürgönyben értesítette a szabadkai kapitányságot, hogy lovas érkezik a városba, gondoskodjanak a szállásáról.

Zembrzuski este nyolc órakor érkezett meg zuhogó esőben, csurom vizesen. A vendéget a város néhány elöljárója fogadta, majd a Pest szállodába vezették, ahol megvacsorázott, míg lovát istállóban helyezték el. A vacsora után Zembrzuski jelentkezett a rendőrségen. Az utazónak volt egy könyvecskéje, amit a szófiai hatóságok állítottak ki részére. Ezt a könyvet minden pihenőhelyén aláíratta a helyi hatóságokkal. Ezzel igazolta, hogy betartotta az útirányt és azt, hogy hány napig volt lóháton, amíg elérte a francia fővárost.

Zembrzuski másnap már folytatta útját. Május 30-án a Bácskai Hírlap közölte a bolgár lovas német nyelven írt levelét Linzből, amelyet a szabadkai újságnak küldött.

„Szabadkán barátságos meghívást kaptam és lovaglásom iránt érdeklődő még néhány úrtól, hogy egy napig maradjak ottan. Ezen a napom mindegy 1000 érdeklődő tekintette meg „Arab” nevű lovamat és hozzám is sok kérdést intéztek további utazásomról. Elhatároztam, hogy pénteken, május 18-án, hogy tovább utazom, és lóra is ültem d. e. 10 1/2 órakor. Távozásomkor nagy tömeg verődött össze a Pest szálloda udvarában és az utcán, közöttük hivatalnokok, katonatisztek „Szerencsés utat” kívánva. Egyébiránt az önök lapját kézhez vettem, amelynek távolságomra vonatkozó részét megmagyarázhattam magamnak, és be is küldtem a Szófiában megjelenő „Bulgarische Handelseitung”-nak.

Ezúttal nem mulasztom el megköszönni azt a szíves vendéglátást, amelyben engem s lovamat a Pest szálloda tulajdonosa részesített, továbbá köszönetet mondok Vojnics úrnak, a tiszteknek, a hivatalnokoknak, és különösen Szabadka vendégszerető közönségének, hogy vállalkozásom iránt érdeklődtek.” – elevenítette fel szabadkai tartózkodását levelében a nem mindennapi vendég.

Zembrzuskinak a tervek szerint június 18-án kellett volna Párizsba érkeznie. A Bácskai Hírlap munkatársai megkérték Zembrzuskit szabadkai tartózkodása alatt, hogy küldjön néha tudósítást utazásáról a lap számára. A május 30-án közölt levele volt az egyetlen ilyen tudósítás, így nem derült ki, hogy a vállalkozás végül sikerrel járt-e. Árulkodó lehet azonban, hogy nem sokkal a látogatás után, augusztus 9-én, egy Dyambosoff nevű szófiai kerékpáros érkezett a városba, aki Párizsból tartott a bolgár főváros felé. Talán éppen honfitársa, Zembrzuski Lonis példáját követte.