2024. március 29., péntek

Stratégiai megállapodást kötött az Audi, a Mol és az SZTE

Egyebek mellett megújuló üzemanyagok fejlesztéséről szóló stratégiai megállapodást kötött az Audi Hungaria Zrt., a Mol-csoport és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a dokumentumot ma írták alá Szegeden.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója, Szabó Gábor, az egyetem rektora és Achim Heinfling, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke aláírja a megállapodást (Fotó: MTI)

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója, Szabó Gábor, az egyetem rektora és Achim Heinfling, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke aláírja a megállapodást (Fotó: MTI)

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter úgy fogalmazott: Magyarország két legnagyobb vállalata és az egyik legnagyobb vidéki egyetem olyan területen fog együtt dolgozni, amely életünket erőteljesen meghatározza.

„Ilyen eredményt az tud elérni, aki valamilyen viszonyt alakít ki a technológiai fejlődéssel. A szegedi egyetem ezt időben és megfelelő módon felismerte, a kormány pedig minden eszközzel támogatja az ilyen jellegű innovatív fejlesztéseket. A mobilitás területén fellépő kihívásokra – mint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése vagy a közlekedési balesetek elkerülése – nem lehet egyetlen megoldással válaszolni” – mondta a miniszter.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kifejtette, az a fejlesztés, amely az SZTE-n folyik, olyan lehetőséget teremt a nagy múltú intézménynek, amilyen a története során nagyon ritkán adatott meg.

Trócsányi László igazságügyi miniszter hangsúlyozta, az SZTE egyszerre magyar és nemzetközi, hiszen az intézményben négyezer külföldi diák tanul. A dél-alföldi régió versenyképességében az egyetem játssza a legfontosabb szerepet – tette hozzá. Az SZTE a negyedik generációs egyetemek közé tartozik, ahol a kutatás, a fejlesztés és az innováció együtt van jelen – tudatta a miniszter.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója leszögezte, versenyképes oktatás nélkül nincs versenyképes gazdaság. A magyar oktatási rendszernek ki kell lépnie az elefántcsonttoronyból, és olyan szakembereket kell nevelnie, akik az ipar számára értékes tudással rendelkeznek.

Az európai autó- és olajipar előtt ugyanaz a két kihívás áll: megoldást találni a városi közlekedés kedvezőtlen hatásainak csökkentésére, és teljesíteni a globális felmelegedés megfékezésére tett szén-dioxid-kibocsátási előírásokat. Csak az autóiparral együtt lehet a környezetet jobban kímélő üzemanyagokat fejleszteni, és olyan alapanyagokat létrehozni, melyek mind a két kihívás megoldásait egyaránt szolgálni tudják – mondta Hernádi Zsolt.

Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria Zrt. személyügyekért felelős igazgatósági tagja közölte, az Audi, a Mol és az SZTE közötti együttműködés elősegíti akár nemzetközi szintű tudományos eredményeket képviselő innovációk iparba történő átültetését. A kutatási programok középpontjában a belső égésű motorok károsanyag-kibocsátása, az ehhez kapcsolódó mérési technológiák fejlesztése és a szintetikus üzemanyagok kutatása, valamint a közös tudásbázis folyamatos bővítése áll – közölte az igazgatósági tag.