2024. március 29., péntek

Szebb mint újkorában

Az immáron biztonságos iskolaépületben vehették át bizonyítványukat az oromhegyesi diákok

Pénteken adták át rendeltetésének az oromhegyesi iskola megújult épületét. A munkálatokra a tartományi kormány 24,5 millió dinárt biztosított, a magyarkanizsai községi önkormányzat pedig 7 milliót különített el erre a célra a költségvetésből. Őszre ismét benépesül diákokkal.

(fotó: Puskás Károly)

(fotó: Puskás Károly)

Valamivel több, mint egy év telt el azóta, hogy az oromhegyesiek nyugalmas életét egy váratlan esemény bolygatta fel. Tavaly június 8-án csőtörés következett be az Arany János Iskola fő épületében, aminek következtében az objektum pár nappal a tanév befejezte előtt életveszélyessé vált. Egy egycolos méretű vezeték repedt el, egy éjszaka leforgása alatt a tornateremben és a pincében is állt a víz, a lösztalajt könnyen kimosta. Az iskolának a talaj miatt korábban is voltak gondjai a süllyedés miatt. Amikor a feltárás megtörtént, hatalmas lyukakat találtak a falak alatt, ahol a csőtörés történt. Éppen ezért, míg meg nem történt a felújítás és az iskola biztonságossá tétele, a diákokat az oromi kihelyezett tagozatra utaztatták nap mint nap. Az egy év alatt azonban, míg az intézmény újra teljes nyugalommal birtokba vehető lett, a két iskola diákjai szépen összecsiszolódtak, barátságok szövődtek köztük, az oromhegyesi épület pedig szebb mint újkorában, de ami a legfontosabb: biztonságos. Pénteken már saját épületükben vehették át a nebulók bizonyítványukat és a legjobbaknak járó elismeréseket. Ezt megelőzően, mint minden évben, alkalmi műsorral is készültek a vakációt ünnepelve a nebulók, de ezúttal eminens vendégek körében. Az iskola megfelelő működéséhez nagyban hozzájárult ugyanis a tartományi kormány, mely 24,5 millió dinárt biztosított a munkálatokhoz, míg a magyarkanizsai községi önkormányzat 7 milliót különített el erre a célra a költségvetésből.

(fotó: Puskás Károly)

(fotó: Puskás Károly)

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke Oromhegyesen elmondta, az épület átadása is azt bizonyítja, minden rosszban van valami jó is, hisz nyilván nem újították volna fel ilyen mértékben az épületet, ha nem történik meg egy évvel ezelőtt a sajnálatos eset. Továbbá köszönetet mondott a pedagógusoknak is, akik az elmúlt egy év folyamán mindent megtettek, hogy a gyerekek tehetségét kibontakoztassák, de nyugtatólag azt is elmondta, hogy a tartományi költségvetésben jelentős eszközök vannak elkülönítve az iskolák állapotának javítására is.

– A tanévzáró ünnepség keretein belül került átadásra a felújított épület, ahol láthattuk, hogy a gyerekeink mennyire tehetségesek, a pedagógusaink jó munkát végeznek. Nemcsak az oromhegyesiek, hanem mindannyiunk számára jelentős ez a nap. Értelme volt a felújításnak, értelme volt az elmúlt egy év megfeszített munkájának, hisz egy jó folyamat végére jutottunk – mutatott rá Pásztor István.

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár közvetlenül láthatta a folyamatot, hisz ő maga is oromi lévén szembesülhetett azzal, hogy a vendégeskedés bármilyen jó is, de véget ért, az új tanévet már Oromhegyesen kezdhetik a diákok.

– Kétszeresen örülünk, hisz itt a vakáció, az új tanév pedig már a felújított iskolaépületben fog zajlani. A diákok között kohézió jött létre a sajnálatos eset kapcsán, de őszre már a saját, biztonságos épületükben tanulhatnak. A kivitelező jó munkát végzett, és egy szinte új iskolarész alakult itt ki a tartomány és a község összefogásának eredményeképp. A tartomány elkötelezett abban, hogy minden évben és folyamatosan jelentős eszközöket biztosítson az iskolaépületek felújítására, és nem csak azokban az esetekben, amikor az sürgős és elengedhetetlen. Az utóbbi két évben történt az a fordulat, amikor is a tartományi kormány és a köztársaság is több pénzt szán erre – nyomatékosította Nyilas Mihály.

Az iskola igazgatója, Vajda Attila szívéről is nagy kő esett le, immáron az oromhegyesi épületben oszthatta ki a legjobb diákoknak járó okleveleket és jutalomkönyveket.

– Az épület két hete kész, sikerrel befejeztünk minden munkálatot, így a 130 diák szeptemberben visszatérhet az anyaiskolába.

Korábbra ígérték az épület átadását, ám az némileg elhúzódott, hogy miért, arra is az igazgató, Vajda Attila adta meg a választ:

– Elsődlegesen a feltárást kellett elvégezni, amire egy tervet kellett kidolgozni, majd ezt követték a mérések és annak megtervezése, hogy hogyan lehet rekonstruálni az épületet. A rekonstrukciót a közbeszerzés követte, novemberben tudta kezdeni a munkát az építővállalat, a tél beálltával kicsit lassult a munka, a késés végső oka pedig az elemek beszerzése, ugyanis a tervek szerint kellett beszerezni azokat, valamint az adminisztratív okok sem könnyítették meg a dolgunkat, de így teljes nyugalommal adhattuk most át az iskolát. A mérnökök jelentése szerint, és az összes vizsgálat eredménye is azt mutatja, hogy biztonságos az iskolaépület, és lehet folytatni az oktató-nevelő munkát Oromhegyesen.