2024. március 29., péntek
Pályaválasztás és kívánságlista

Nem kudarc!

A hétvégén töltik ki a diákok a középiskolai jelentkezéshez szükséges kívánságlistát. Van, aki tíz szakot is megjelöl, de minden nyolcadikot végzett tanuló az első helyre szeretne bekerülni. Ennek ellenére előfordulhat az, hogy a diákot, eredményei alapján, nem veszik fel az első helyen megjelölt szakra, csak a második, vagy a harmadik helyen megjelölt középiskolai szakon kezdheti el tanulmányait. Erről a kudarcról, és annak megéléséről Török Róbertet, a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola iskolapszichológusát kérdeztük.
– Minden évben a tanulók jelentős részének sikerül bejutni a kívánságlistán első helyen beírt szakra, de sajnos vannak olyanok is, akiknek csak a második, esetleg a harmadik helyen szereplő iskolához lesz elegendő pontszámuk. Ez a helyzet mindenféleképpen egyfajta kudarcnak nevezhető, de sok múlik azon, hogy hogyan tekintünk erre a dologra. Nem feltétlen kell elkeseredést kiváltani a tanulókból. Az, hogy milyen érzelmek jelentkeznek nálunk egy adott történés kapcsán, nagyban függ attól, hogyan értékeljük ezt a történést, hogyan gondolkodunk róla. Itt a kulcs arra, hogy hogyan lehet feldolgozni egy ilyen kudarcot, ha már változtatni nem tudunk rajta. Fontos, hogy ne kudarcként gondolkozzanak róla a diákok, hanem kihívásként, próbatételként, új, vagy alternatív lehetőségként. Sokat segít az is, ha teljesen átértékeli a tanuló a helyzetet, és úgy gondolkodik róla, hogy talán jobb, hogy így történt, mivel számára talán nem felelt volna meg igazán a szak, túl nehéz lett volna – fejtette ki az iskolapszichológus, aki a lista összeállításáról is beszélt.
– A kudarc elkerülésének érdekében fontos, hogy jól meggondoltan állítsák össze a tanulók a kívánságlistát a szülőkkel, esetleg az osztályfőnök segítségével, nagy hangsúlyt fektetve a listán a második, harmadik helyre került szakokra is, azért, hogy ha úgy hozza a helyzet, akkor az is elfogadható legyen számukra. A pályaválasztási tanácsadás során amikor a pályaválasztási teszt eredményeit beszélem meg a tanulókkal, fel szoktam hívni a figyelmüket arra, hogy miért jó az, ha az eredmények között több irányzat is kiemelkedik, hiszen ez segíteni tud nekik kiválasztani egyéb, alternatív lehetőségeket is. Sajnos az általános iskolának már nincs sok lehetősége az ilyen kudarcot átélt gyerekek megsegítésére, mire kiderülnek az eredmények, akkorra már nem tanulói az iskolának. Jó lenne, ha a középiskolákban odafigyelnének azokra a tanulókra, akik nem első kívánságként kerültek az adott iskolába, és amennyiben szükséges, segítsenek nekik elfogadni, és feldolgozni ezt a helyzetet, valamint feltárni a szak szépségeit, előnyeit. Meg kell azonban jegyezni, hogy a legjobb módja a kudarc elkerülésének az, ha a tanuló szorgalmasan tanult az elmúlt évek során, és mind az év végi átlageredmények, mind a záróvizsga alapján magas pontszámokat szerez, ezáltal jelentősen meg tudja növelni annak esélyét, hogy a leginkább kívánt szakra kerüljön be. Erre próbáljuk felhívni a tanulók és szülők figyelmét már ötödik, hatodik osztályban – hallhattuk Török Róberttől. Az iskolapszichológust megkérdeztük a legnépszerűbb középiskolákról is.
– Idén, mint minden évben, nagyon népszerű a szabadkai műszaki középiskola szinte mindegyik szaka, az egészségügyi, valamint a közgazdasági szak. A gimnáziumokat is sokan választják, bár arról nem tudok, hogy bárki jelentkezett volna a tehetséggondozó informatikai szakra.