2024. április 19., péntek
HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös projektumban Ópusztaszer és az EXIT

Kertész Péter: A projekt célja a kulturális útvonalak fejlesztése (Fotó: Fehér Ildikó)

Kertész Péter: A projekt célja a kulturális útvonalak fejlesztése (Fotó: Fehér Ildikó)

Hivatalosan is kezdetét vette a Kortárs és hagyományos idegenforgalmi és kulturális útvonal (CULHUSRBTOUR) elnevezésű projektum, amely a Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg. A CULHUSRBTOUR projekt a szerbiai EXIT Alapítvány és a magyarországi Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark közös gyümölcse. A mai sajtótájékoztatón, amelyet Újvidéken, az EXIT Alapítvány irodahelyiségében tartottak meg, többek között jelen volt Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) igazgatója, Ivan Petrović, az EXIT igazgatóbizottságának elnöke és Dejan Vujinović, a Magyarország–Szerbia IPA CBC program menedzsere. A projekt célja a magyar–szerb határvidék közös fejlesztése, egy harmonikus, együttműködő, fenntartható és biztonságos környezettel rendelkező régió létrehozása érdekében. Az Exit Alapítvány és az ÓNTE a következő 18 hónapban Szerbiában és Magyarországon négy idegenforgalmi rendezvényt szervez, amelyeken a zene, a vizuális művészet, a festészet, a fényképészet mellett idegenforgalmi műhelymunkákat is tartanak. A projekt értéke megközelítőleg 310 ezer euró.

–  Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és az EXIT zenei fesztivál az Európai Unió által támogatott közös projektet indított, kulturális túravonalak támogatása a célunk. Igenis sok a közös vonal, hiszen az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark nemcsak történelmi, régészeti és néprajzi hagyományokat ápol, hanem a kortárs művészetet is felkarolja. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy kulturális kapcsolatokat létesítsünk Vajdaság és Dél-Alföld között. Igaz, hogy most határok választanak el bennünket, de reméljük, hogy az Európai Unió támogatásával ezeket kulturális téren át tudjuk ívelni – hangsúlyozta Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója. Elmondta, hogy a projekt elsődleges célja, hogy olyan kulturális útvonalakat fejlesszenek ki, amelyeken a fiatalok a mindennapi zenei és fesztiváli élmények mellett más lehetőségekben, elsősorban hagyományápolásban és a művészetek megismerésében is részesülhessenek.

– Arra törekszünk, hogy a zenei fesztiválok keretében ne csak azt kapják a fiatalok, hogy koncertekre járnak, illetve a sörsátorban időznek, hanem kulturális élményekben is részesülhessenek, azaz körbejárhassák és megismerhessék a környéket, hiszen ezáltal egymás kultúráját is jobban megismerhetik – mondta Kertész Péter.