2024. március 29., péntek

Bizalmat szavaztak Kislinder Gábor községi elnöknek

Hosszas felszólalások, viták tarkították topolyai képviselő-testület ülését

A topolyai községi képviselő-testület 18. ülésén a napirenden szereplő 37 téma közül a Komgrad Kommunális Közvállalatot érintő kérdések, illetve a szennyvíztisztító kapcsán születtek hosszabb felszólalások.

Szavazatszámlálás a képviselő-testületi ülésen (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Szavazatszámlálás a képviselő-testületi ülésen (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Megvitatásra került a Korrupcióellenes Ügynökség azon kezdeményezése, amely a topolyai kkt-től Kislinder Gábor polgármester felmentését kezdeményezte. A községi elnöknek 25 testületi tag szavazott bizalmat, 6-an tartózkodtak, illetve 3-an nemmel szavaztak. A községi elnök felszólalásában köszönetet mondott támogatóinak.

– Én a kinevezésem előtt időben lemondtam valamennyi, a törvénnyel össze nem egyeztethető funkciómról. Amikor mint községi elnök a Kék Duna Alapítványnak a költségvetésből megítéltem a 200 ezer dináros összeget a Toleranciatábor megszervezésére 2015-ben, már régen nem voltam nyilvántartva, mint társalapító. Ezt formailag valaki, akinek a feladata lett volna, nem jelezte időben írásos formában a Korrupcióellenes Ügynökség felé. A felszólítás után elküldtük a kért bizonyítékokat, viszont ezt úgy ítélték meg, hogy megkésett lépés, és javasolták ellenem a bizalmatlansági eljárást érdek-összeütközés címszó alatt – nyilatkozta Kislinder a szavazást követően a sajtónak.

A továbbiakban a képviselők elfogadták Topolya község 2017. évi költségvetésének rendezett zárszámadását, illetve a 2018. évi költségvetés módosításáról is határoztak. Ez utóbbi a pályázatoknak, a község felé befolyt illetékeknek, és a december folyamán felhasználatlanul maradt anyagiaknak köszönhetően közel 1 milliárd 750 millió dinárra duzzadt.

– A költségvetés reális növekedése 4,5%-os, ugyanakkor mindent összevetve 12%-os pozitív különbséggel számolunk. Ez főleg a mezőgazdasági szektorban fennmaradt összegeknek köszönhető, mint például a Topolyai-tó környékének fásításából vagy a mezőutak kiépítéséből. A pénzből a helyi közösségeket érintő költségeket fedezzük majd, de elsősorban a középiskolás gyerekek utaztatását tudjuk belőle támogatni – nyilatkozta a polgármester. Mint ismeretes, az általános iskolások utaztatási költségeit eddig teljes mértékben fedezte az önkormányzat, ezentúl a községben tanuló középiskolások utazási költségeit is 100 százalékban támogatja, a községen kívül tanulókét pedig a község határáig meghatározott mértékben. Ezen javaslatot egyhangúlag fogadták el a képviselők.

Dragana Ognjenović, a Topolyai Piac Közvállalat igazgatónője beszámolt a vállalat 2017-es munkájáról. Elmondta, hogy noha régi épületről van szó, mégis igen sokba kerül a piaci csarnokok fenntartása, mivel folyamatos amortizációval kell számolniuk. Továbbá a cég anyagi lehetőségeit igen megterhelte egy vesztes peres eljárás. A felszólaló ellenzéki képviselők rámutattak, hogy nagyobb támogatást és figyelmet kellene, hogy kapjon a piacoktól több bevétellel járó havi vásár. A Komgrad 2018. évi gazdálkodási programja módosításának jóváhagyásával kapcsolatban Domány Dudás Diana igazgatónő nyilatkozott. Két kapitális beruházás kapcsán kérte és kapta meg a közvállalat a KKT jóváhagyását.

– Az egyik projektum a szennyvíztisztítóra vonatkozik, a másik viszont a város 8 tömbházát érintő távfűtő rendszer korszerűsítése. Mint ismeretes, a mazuttal való fűtés költséges, környezetszennyező és veszélyes, ezt szeretnénk gáz-generátoros megoldásra lecserélni – nyilatkozta a Komgrad igazgatónője.

A topolyai KKT 18. ülésén határozatot hoztak a 2018. év Pro Urbe díjazottjairól, az idei városnapi rendezvények keretében Raci Julian és Pastyik László veheti át a község kitüntetését, illetve egyebek mellett végzésjavaslatot fogadtak el Zsemberi János községi tanácstag tisztségből való felmentéséről is, és titkos szavazással 24:4 arányban Tomik Nimródot nevezték ki a helyére.