2024. április 19., péntek

Mátyás király a főszerepben

Topolyán a XIII. Kreatív Szabadidő Táborban zajlik az élet

A topolyai Községi Unió tizenharmadik alkalommal szervezte meg népszerű táborát, melyre az idei évben június 25-e és 30-a között kerül sor a topolyai Tájházban.

Fotó: Sihelnik Ágnes

Fotó: Sihelnik Ágnes

Ez alkalommal is népes gyereksereg csatlakozott a táborhoz, mintegy harminc résztvevőt számlálnak a szervezők. Ez ugyan kissé alatta marad az elmúlt éveknek, de a családiasabb légkörben is ugyanolyan jókedvvel és elszántsággal folyik a munka, mint a nagyobb létszámú csapattal. A közel harminc gyerekkel Kurcinák Melissza és Kovács Hargita, fiatal pedagógusok foglalkoznak. A rajzkészség fejlesztése mellett a gyerekek mozgásos játékokban, kézműves foglalkozásokban is részt vesznek. A táborban zajló munkáról, valamint a tábor életéről Kurcinák Melissza táborvezető beszélt.

– Az idei fő motívum Mátyás király, és e téma köré építettük fel a táborunkat. A gyerekek ennélfogva mindennap találkoznak Mátyás király személyével, akár rajz formában, akár rajzfilm formájában, vagy úgy, hogy mi mesélünk róla. Minden alkotás kapcsolódik Mátyás királyhoz. Csináltunk pecséteket, elkészítettük Mátyás király várát, Mátyás király portréját, és el fogják készíteni a saját portréikat is. Beszélünk a korabeli szokásokról, a korabeli etikettről, foglalkozásokról is – mondta el a táborvezető.

Ottjártunkkor a tábor lakói éppen meghívókat készítettek a tábor zárónapján tartandó kiállításra. Tevékenységük azonban nem csak ebből áll, számolt be Kurcinák.

– Reggel fél kilencre érkeznek a gyerekek a táborba. Egy-két játékkal gondoskodunk arról, hogy valóban felébredjenek, majd olyan feladat következik, amelyben általában ragasztani, összeállítani, vágni kell. Ilyen volt a pecsétkészítés, vagy az éppen zajló meghívókészítés is. Hátra van még a Mátyás-korabeli étkészletre hasonlító saját étkészlet elkészítése. A kézműves feladatot az uzsonna követi, ez után pedig egy nagyobb, összetettebb játék következik, ami mindig kapcsolódik az előző napon játszott játékhoz. A játékot követően a rajzos foglalkozás következik, ahol színkeverést tanítunk nekik, valamint az arányokat, például egy arc, fej rajzolásánál. A rajzos foglalkozást követően a fennmaradó időt játékra fordítjuk, egészen fél kettőig, ami a tábori nap végét jelenti, és a gyerekek hazamennek – fogalmazott a táborvezető. A XIII. Kreatív Szabadidő Tábor résztvevőinek alkotásaiból a tábor záró napján, június 30-án kiállítás nyílik a Tájház udvarán. A szülők és érdeklődők Mátyás király korába léphetnek majd be az alkotások által. A tábor megvalósulását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.