2024. április 23., kedd

Nem fog már úszni Kovácsék háza

A csókai Kovácsék háza előtt új víznyelő és esővizes árok készül

Lapunk Tiszavidék rovatában a múlt héten Amikor esik, Kovácsék háza úszik című írásunkban beszámoltunk arról, hogy a csókai Kovács Ervin Moša Pijade utca 11-es szám alatti, alacsony fekvésű háza alá folyik be a csapadékvíz.

Kovácsék ígéretet kaptak a kommunális felügyelőségtől a csatorna kijavítására (Gergely József felvétele)

Kovácsék ígéretet kaptak a kommunális felügyelőségtől a csatorna kijavítására (Gergely József felvétele)

A repedező és folyton nedves falú ház előtt lévő víznyelő aknát kimosta a víz, és az utcai esővizes árokból az udvarukba folyik. A szennyvízelvezető cső megrepedt, és már kilátszik a földből. Kovácsék a házuk épségét veszélyeztető problémával évek óta hiába kilincseltek a községházán, ide-oda küldözgették őket, de a probléma maradt, sőt súlyosbodott.

Miután a Magyar Szó beszámolt a vizes bajokról, Kószó Róbert, a községi felügyelőségek osztályvezetője négypontos határozatot hozott a helyzet fölszámolására.

– Az érintett polgár korábban nem fordult a kommunális felügyelőséghez, és addig nem is tudtunk lépni az ügyben, amíg nem ismerjük a problémát. A Moša Pijade utcában tapasztaltak alapján elrendeltem a csapadékvíz elvezetésének a megoldását. A szükséges munkálatokat a Csóka Kommunális Közvállalat köteles elvégezni záros határidőn belül. Először is a Kovácsék előtt lévő víznyelő aknát kell rendbe hozni, ha kell, lejjebb süllyeszteni, hogy bele tudjon folyni a víz. A lakóháztól kivezető megrepedt szennyvízelvezető cső is cserére szorul. Az utcai csapadékelvezető árok két irányból a víznyelő aknához vezeti az esővizet. Az utca elején, a volt Čokanka áruháznál lévő beton esővízgyűjtő be van dugulva, amelyet sürgősen ki kell tisztítani. Az egykori áruház épületének udvarából és környékéről ide folyik a víz, majd tovább Kovácsék háza felé. Az utcai esővizes árok megfelelő szintezésével a Kovácsék előtt lévő, most még sérült víznyelő aknába fog folyni a csapadékvíz. Mindezen beavatkozások elvégzésére egy hónap áll a kommunális vállalat rendelkezésére – mondta Kószó Róbert.