2024. április 24., szerda

Tovább csökken a véradók száma

Ada községben kilenc jubiláló önkéntes véradó részesült elismerésben

A Vöröskereszt Ada községi szervezete hétfőn este nyújtotta át az elismeréseket azoknak a jubiláló önkéntes véradóknak, akik 10., 20., 50. és 75. alkalommal adtak már vért.

A díjazott véradók a Vöröskereszt képviselőivel (Csincsik Zsolt felvétele)

A díjazott véradók a Vöröskereszt képviselőivel (Csincsik Zsolt felvétele)

A szervezet adai székházában tartott ünnepségen Győri Erzsébet, a helyi Vöröskereszt elnöke és Krizsán Vilmos titkár adták át az elismeréseket a véradóknak, akik ez alkalommal kivétel nélkül moholi lakosok voltak. Elismerésben részesült 10-szeres véradók: Bojan Dragin, Krizsán Péter, Oláh Zoltán, Miroslav Radulaški; 20-szor adtak vért: Bazsó István, Szemerédi Attila; 50-szeres véradók: Cirok József, Oláh Nándor; 75-szörös véradó: Kiss Imre.

Az ünnepségen Krizsán Vilmos beszámolt a múlt évi véradási eredményekről Ada községben, valamint a véradó napokra vonatkozó idei rendszerbeli változtatásokról: – Az elmúlt évben 13 véradót napot terveztünk és tartottunk meg. Ezeken 357 önkéntes véradó jelent meg, akik közül 35 személyt valamilyen oknál fogva eltanácsoltak a véradástól, így 322-en adtak vért. Ehhez még hozzászámíthatjuk azokat a helyi lakosokat, akik a zentai vérátömlesztő állomáson adtak vért, velük együtt tavaly 341 véradónk volt Ada községben, ami a lakosság két százalékát teszi ki. Közülük 23 az új véradó, ami még elfogadható, bár az új véradók száma több szokott lenni. Az adai középiskolában két véradó akciót szerveztünk, amelyekre 40 tanuló jelentkezett, közülük 34-en adtak vért. Az új véradók közül egyébként 23-ból 20-an a középiskolából kerültek ki, akiknek a java vidéki, így nem itt folytatja a véradást – magyarázta Krizsán Vilmos. – Változtak a körülmények, mivel az újvidéki vérátömlesztő intézet csapatai bonyolítják le a véradást a terepen. Sajnos az idei évre mindössze hét akciót tervezünk, négyet Adán és hármat Moholon. Ezek között nem szerepel a középiskola, ezért szeretnénk kiharcolni, hogy őszre, miután megtartottuk az ismeretterjesztő előadásokat a diákoknak, legalább egy véradási akciót ott is lebonyolíthassunk. Jelenleg az adai véradó nappal van a legtöbb gond, mivel azt hétfői napra tették, amit szeretnénk jövőre áthelyezni péntekre. A moholi akciót viszont jó lenne péntekről visszatenni a korábbi csütörtöki napra, mivel az piaci nap a faluban, és talán ezáltal is növelhetnénk a résztvevők számát. Az idei három véradó napon csökkent a véradók száma, mindhárom akcióra 30-30 önkéntes jelentkezett. Ada és Mohol esetében is kevesebb a jelentkezők száma. Az idén kevesebb akciónk lesz, így várhatóan az év végére lényegesen csökken majd a véradók száma, ami rossz előjel a jövőt illetően. Ezért az újvidéki intézettel mindenképpen szeretnénk megbeszélni, hogy mit lehetne még tenni ez ügyben. A legutóbbi adai véradó napra azt terveztük, hogy Törökfaluból és Völgypartról beszállítjuk a véradókat. Ehhez 41 önkéntest külön felkerestünk, közülük egyesek elköltöztek, mások már nem adhatnak vért. Végül mindössze 2 személy jelentkezett, de csak az egyikük jelent meg. Ennél többet nem tudunk tenni, ezért a jövőben az adai és a moholi akciókat népszerűsítjük, illetve igyekszünk a középiskolában is megszervezni a véradó napot – közölte a Vöröskereszt titkára.