2024. április 19., péntek
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Rajovićé a mezőnyverseny

A várakozásoknak megfelelően Dušan Rajović, a jelenleg legmagasabban jegyzett szerb kerékpáros diadalmaskodott az országos bajnoki program slágerének számító férfi mezőnyversenyen. A szlovén Adria Mobil és a kraljevói Metalac sprintere a Kraljevo melletti Beranovac autópályán a táv (130 km) felénél robbantott. Szökésében le tudta őt követni a čačaki Marko Danilović, s a páros ezután végig növelte előnyét az üldözők előtt. A hajrában Rajović könnyedén lehajrázta ellenfelét, míg a bronzot bő négyperces hátránnyal érkezve Dušan Kalaba szerezte meg.

A két nappal korábban rendezett időfutamon a zomboriak fiatal tehetsége, Veljko Stojnić győzött.

Szlovákiában hatodik alkalommal diadalmaskodott a háromszoros világbajnok Peter Sagan, aki a 192 kilométeres távon már 150 kilométerrel a cél előtt egyéni szökésbe kezdett, és végig vezetve győzött. Szlovéniában az utóbbi időben bombaformában versenyző, a Girón is etapsikert arató Matej Mohorič nyert.

Belgiumban Yves Lampaert, a Quick Step-Floors klasszikusspecialistája szólózott a sikerig, Kolumbiában Sky-dominanciát hozott a hétvége (Sergio Henao a mezőnyversenyt, Egan Bernal az időfutamot húzta be), és a lengyeleknél is sky-os nagyágyú, a 2014-es világbajnok Michał Kwiatkowski győzött. Végletekig kiélezett, izgalmas versenyt hozott a spanyol futam is, ahol Gorka Izagirre tizenöt kilométerrel a vége előtt gurult el az Alejandro Valverdével fémjelzett élbolytól, majd szűk előnyét végig megőrizve ünnepelt.

A nemzeti bajnokságok győztesei a következő évben minden országúti versenyen bajnoki trikóban tekernek, kivéve Sagant, aki – a szeptemberi ausztriai vb-ig mindenképp – világbajnok trikóban áll majd a rajtokhoz.

A következő hétvégén a többi nagy európai országban is megrendezik az országos bajnokságokat, többek között a franciáknál, a hollandoknál és az olaszoknál, valamint Magyarországon is.