2024. április 19., péntek

Sikeres zárókoncert évfordulók jegyében

Sikeres zárókoncert évfordulók jegyében

Kedd este, a Barokkzene Fesztivál 5. koncertje, a zárórendezvény a Zsinagógában elsősorban a vokális zenének volt szentelve.
Az énekesek François Couperin születésének 350. évfordulója tiszteletére adták elő a Leçons de Ténèbres művet, amely a nagyhétre íródott Jeremiás próféta siralmainak szövegei alapján. Az újvidéki Radoslava Vorgić énekelte azt az első siralmat, amely szopránhangra íródott.
A koncerten tizenöt különös hangú énekes lépett fel: Bojan Bulatović, Nenad Ristovć, Daniko Tomić, Đorđe Petrović, Milan Stančić, Predrag Gosta, Petar Torbica, Vojislav Despotović és Predrag Đoković a New Trinity Baroque együttes női tagjaival, Radoslava Vorgić, Ana Torbica, Ivana Zavišić, Marijana Davinić, Jana Cvetković és Višnja Dimitijević énekesnővel nagy sikert aratva az újvidéki közönség előtt. Dušan Toroman, aki orgonista is csembalón, Darko Karajić pedig lanton és theorbán néhány John Downland-szerzeményt adott elő.
John Downland és Thomas Tallis, akinek a műveiből hallottunk néhányat, I. Erzsébet királynő udvari zeneszerzői közé tartozott. Páratlan élmény volt ezeket a szerzeményeket barokk korabeli hangszereken hallani: csembalón, amely a legkorábbi billentyűs hangszer, barokk orgonán, amely fúvós hangszer, továbbá viola da gambán (ez a mai vonósok előtti hangszercsoport neve) és lanton. Orgonán Predrag Gosta, viola da gambán pedig az egyesült államokbeli André Laurent O'Neil játszott, a theorbát Karajićon kívül Andrej Jovanić szólaltatta meg – kiválóbbnál kiválóbb művészek ezek, akik nemzetközi sikereket értek el.
A belgrádi Ansambl Studija za ranu muziku együttes 1993-tól 2006-ig az alapító Predrag Gosta művészeti vezetésével, majd 2006-tól Predrag Đoković vezetésével lépett fel rangos hazai és külföldi fesztiválokon. A keddi zárókoncerten ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A New Trinity Baroque együttes az egyesült államokbeli, illetve szerbiai Predrag Gosta vezetésével pedig működésük 20. jubileumát ünnepelte.
Az újvidéki zenei rendezvény a belgrádi XIII. Nemzetközi A színvonalas Barokkzene Fesztivál, a Korai Barokkzene Vajdasági Egyesülete és Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága együttműködésével valósult meg a komolyzene kedvelők nagy örömére.