2024. április 23., kedd

Visszatérők

A hétvégén Kishegyesen rendezik meg a 2. Nemzetközi Roma Tematikájú Rövidfilm Fesztivált

A hétvégén, péntektől vasárnapig kerül megrendezésre a 2. Nemzetközi Roma Tematikájú Rövidfilm Fesztivál, azaz a FROM, a kishegyesi State of Art művészeti házban. Az idei fesztivál témája a Visszatérők, a repertoárban szereplő nemzetközi filmek túlnyomó része pedig a roma lét kérdéseivel foglalkozik.
A fesztivált pénteken Jan Vala A sors útján fotókiállításával nyitják majd meg, ezt követően pedig Nikola Spasić Miért indított Dragan együttest dokumentumfilmje lesz látható. A vetítéseket koncertek kísérik majd, többek között fel fog lépni az Aleksandar Milošević trió, az Akustična soba, valamint a Jovica i Luluđi együttes. A fesztivál versenyprogramjának vetítésére szombaton és vasárnap kerül sor, 21 órától.
A fesztivál szelektora, Filip Markovinović rendező elmondta, hogy idén a Balkans Beyond Borders fesztivál alkotásai is csatlakoztak a FROM-hoz, hiszen ugyanabból az ötletből indul ki a két fesztivál. A szakmai zsűriben helyet foglal majd Ivan Velisavljević kritikus, Ivan Karl film- és televíziós szerkesztő, valamint Danica Maksimović neves színésznő, emellett a fesztivál egyik védnöke, Goran Paskaljević világhírű rendező. A június 30-tól július 1-ig tartó fesztivál célja, hogy a romákkal kapcsolatos előítéleteket lerombolja. A nemzetközi repertoárban az érdeklődők láthatnak rövidfilmet többek között Iránból, Boszniából, valamint Franciaországból is. Szombaton este 9 órától látható lesz a versenyprogramban a szabadkai K. Kovács Ákos és Oláh Tamás Kanjiža Calling című rövidfilmje is.