2024. április 20., szombat

Kambodzsai tábornokok jogsértő intézkedésekkel segítik a miniszterelnök hatalmon maradását

Tizenkét kambodzsai katonai-, illetve rendőrtábornok az emberi jogokat sértő intézkedésekkel segíti Hun Szen miniszterelnök hatalmon maradását - állítja a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet egy csütörtökön kiadott jelentésében. Közölték, ők egyben a kormánypárt magas rangú tagjai.

Hun Sen miniszterelnök népe gyűrűjében (fotó: 24.hu)

Hun Sen miniszterelnök népe gyűrűjében (fotó: 24.hu)

A tábornokok "az egyre diktatórikusabb Hun Szen vezette durva és tekintélyelvű politikai rendszer gerincét alkotják". Közülük egyesek már a vörös khmerek 70-es évekbeli kegyetlenkedéseiben is bűnrészesek voltak - olvasható a jelentésben.
A 33 éve hatalmon lévő Hun Szen kormánya és a hatóságok - szem előtt tartva, hogy most július 29-én választások lesznek - tavaly óta rendszeresen támadják a sajtószabadságot, és próbálják elnémítani kritikusaikat. Az egyetlen jelentős ellenzéki pártot ősszel betiltották azzal a váddal, hogy külföldi erők segítségével törekedett a hatalom megdöntésére.
"Mindegyik tábornok politikailag és személyesen is közel áll Hun Szenhez, és gondoskodik arról, hogy a hadsereg, a csendőrség és a rendőrség vállaljon politikai szerepet a kormányzó Kambodzsai Néppárt hatalmának fenntartásában" - állítja a HRW.
A phnompeni kormány szóvivője azonnal reagált, és hamisnak, szakmaiatlannak, elfogultnak és szubjektívnek minősítette a jelentést, amely szerinte a Kambodzsa elleni propaganda része, és célja a kormányfő elleni gyűlölet szítása. "A Human Rights Watch nem kormányoktól független civilszervezet többé, hanem politikai, amely saját titkos tervét akarja megvalósítani. Kambodzsai és külföldi médiumok és civilszervezetek segítségével hamis híreket terjeszt a közvélemény megtévesztésére" - jelentette ki a szóvivő.
Bírálta azt is, hogy a HRW a vörös khmerek kegyetlenkedéseiben való részvétellel vádol tábornokokat. Kijelentette, hogy annakidején nem volt más választásuk, mint részt venni a népirtásban, de később Hun Szennel együtt a vörös khmerek ellen fordultak, hogy megszabadítsák tőlük az országot.
Az amerikai kormány június 12-én büntetőintézkedéseket vezetett be Hun Szen testőrségének parancsnoka, Hin Bun Hieng ellen hasonló vádakkal, mint amilyeneket a HRW felhozott a tábornokok ellen. Hin Bun Hieng és egysége "már legalább 1997 óta részt vett olyan akciókban, amelyekben katonai erővel fenyegettek tüntetőket és ellenzéki politikusokat" - írta indoklásában az amerikai pénzügyminisztérium.
1997-ben gránáttámadás ért egy ellenzéki gyűlést a fővárosban, és ebben meghalt legalább 16 ember, további több mint száz pedig megsebesült.
A HRW szerint ezt a bizonyos 1997-es támadást mások között Kun Kim, a hadsereg jelenlegi főparancsnok-helyettese, Neth Savoeun, a rendőrség mostani főkapitánya és Mok Chito, utóbbi jelenlegi helyettese hajtotta végre.
A vörös khmerek a múlt század hetvenes éveiben voltak hatalmon a délkelet-ázsiai országban, és becslések szerint 1,5-3 millió embert, az ország teljes lakosságának mintegy egynegyedét irtották ki. A vérengzésnek és a vörös khmerek rémuralmának Vietnam katonai beavatkozása vetett véget.