2024. április 18., csütörtök

Vulin újfent persona non grata

A pristinai vezetés nem hagyta jóvá, hogy a miniszter a Rigómezei csata évfordulójának alkalmából Koszovóba utazzon

A kormány Koszovó-ügyi irodája felháborodásának adott hangot, amiért a pristinai vezetés beutazási tilalmat rendelt el Aleksandar Vulin védelmi miniszterrel szemben. A Marko Đurić vezette kormányiroda biztos benne, hogy a pristinai vezetés az Európai Külügyi Szolgálattal együttműködve hozta meg a döntést, amelynek egyetlen célja van: megalázni Szerbiát. Mint azt a közleményben hozzáteszik, a pristinai vezetés lépésének aljasságát tovább fokozza a tény, hogy néhány nappal korábban Brüsszelben a koszovói fél képviselője belegyezett, hogy alkalmazzák az eddigi megállapodásokat, valamint tisztelettel lépnek fel a tárgyalópartnerrel szemben.

– Aleksandar Vulin látogatását a korábban foganatosított gyakorlattal összhangban jelentették be. A beutazási tilalom megsérti a tisztségviselők látogatásáról szóló megállapodást, amelynek alkalmazását az Európai Unió szavatolja. Ezzel ellenben bizonyos külföldi tisztségviselők az elmúlt napokban nyomást próbáltak gyakorolni a szerbiai vezetőkre, hogy milyen szellemiségben kellene megfogalmazniuk üzeneteiket Vid napjának alkalmából. A pristinai vezetés döntésének okán Aleksandar Vulin Aleksandar Vučić államfővel is egyeztetni fog, ennek a beszélgetésnek a tartalmáról tájékoztatni fogják a közvéleményt – fogalmaznak a Koszovó-ügyi iroda közleményében.

Aleksandar Vulint a közelmúltban Horvátországból tiltották ki, azaz ellehetetlenítették, hogy részt vegyen a jasenováci koncentrációs tábor felszabadításának alkalmából szervezett megemlékezésen. Az indoklás az volt, hogy Vulin korábbi nyilatkozatai sértőek voltak a horvát nemzetre nézve. A védelmi miniszter Koszovóba Vid napjának, azaz a Rigómezői csata 629. évfordulójának alkalmából utazott volna.

Ezzel egyidejűleg a koszovói rendőrség különleges biztonsági intézkedéseket foganatosított annak érdekében, hogy a Szent Vid napja alkalmából tartandó rendezvények összetűzés vagy egyéb incidens nélkül bonyolódhassanak le. A központi rendezvényt az idén is a Gazimestanon tartották meg. Emellett Pristinában és Gračanicában is megemlékezést rendeztek a szerb nemzetiségű polgárok és érdek-képviseleti szerveik.

Szent Vid napjáról Szerbiában is megemlékeztek, egyebek mellett a Ravanicai kolostorban, Ćuprija környékén, valamint a Morava vízgyűjtő területének egyes településein.