2024. március 29., péntek

A cigarettázók töltik az államkasszát

A magas jövedéki adó felpörgette az illegális dohányüzletet

Montenegró és Bosznia-Hercegovina esete a cigaretta jövedéki adójának drasztikus növelésével óvatosságra kell hogy intse a többi nyugat-balkáni országot – hívta fel a figyelmet Goran Pekez, a Japan Tobacco International korporációs és a balkáni térségért felelős tájékoztatási igazgatója Bečićiben, a balkáni országok pénzügyminisztereinek és bankkormányzóinak nemrég megtartott találkozóján.

Goran Pekez a drasztikus adóemelés veszélyeire és a szürkegazdaság elleni küzdelem fontosságára hívta fel a figyelmet (Fotó: Gergely József)

Goran Pekez a drasztikus adóemelés veszélyeire és a szürkegazdaság elleni küzdelem fontosságára hívta fel a figyelmet (Fotó: Gergely József)

Az említett két ex-jugoszláv köztársaságban jelentősen csökkent az államkassza bevétele a cigaretta jövedéki adójának nagyarányú növelése után. Montenegróban csak az idén négy hónap alatt 25,6 százalékkal kevesebb folyt be a büdzsébe a dohánytermékekre kirótt jövedéki adó emelése miatt. Ugyanilyen okból 2010 óta 770 millió euró adóbevételtől esett el a javakban amúgy sem dúskáló Bosznia-Hercegovina költségvetése.

A legális dohánypiac jelentős része tevődött át az illegális csatornákba, a feketézők jól keresnek a dohányon. A kiszámítható adópolitika és a pénzügyi stabilitás alapja az illegális kereskedelem felszámolása, vagy legalább jelentős visszaszorítása.

Goran Pekez üdvözölte a montenegrói pénzügyminiszter Bečićiben tett kijelentését, miszerint felül fogják bírálni a kis balkáni ország jövedékiadó-politikáját. A cigaretta jövedéki adóját vissza kellene állítani a múlt év végi szintre. Bosznia-Hercegovinában három évre tervezik felfüggeszteni a dohánytermékek után fizetendő jövedéki adót. Ezektől az intézkedésektől várják a dohánykereskedelem visszaszorítását legális keretek közé, ami az államkassza bevételein is meg fog látszani.

Mint Pekez kiemelte, a legális dohánykereskedelem helyreállításához a nyugat-balkáni országokban a hatóságoknak sokkal erélyesebben kell fellépniük a szürkegazdaság minden formájával szemben. A piaci, vám- és pénzügyi felügyelőségeknek sokkal agilisabban kell fellépniük az illegális dohánytermesztés és csempészés ellen, ellenőrizniük kell a városi piacokat, forgalmas csomópontokat, fel kell kutatniuk a házi „cigarettagyárakat”.

Montenegró alaposan túllőtt a célon, amikor az ezer cigarettára kirótt 30 eurót 40 euróra emelte. Közben az általános forgalmi adót is növelte két százalékkal. A cigaretta ára jelentősen megugrott, ennek következtében a fogyasztás, legalábbis a legális fogyasztás, drasztikusan visszaesett. Bosznia-Hercegovinában 2010 óta 28 euróról 83 euróra növelték a cigaretta jövedéki adóját.

 Az Európai Unió országaiban minimum 90 eurót tesz ki az 1000 cigaretta után kivetett kötelező jövedéki adó. Az EU tagjelölt országainak majd csak a tagfelvételt követő négy év elteltével fokozatosan növelve kell elérniük a dohánytermékre kirótt uniós adózási minimumot. Nem minden tagjelölt ország növeli egyforma tempóban a cigarettára kivetett jövedéki adót. Jelenleg a régió országai közül Macedóniában a legalacsonyabb, ezer cigaretta után a gyártók 33 eurót, az uniós átlagnak mindössze a harmadát fizetik be a macedón államkasszába. Szerbiában és Montenegróban ugyanez az adózási forma 54 euró, ezer cigarettára számítva.

A Japan Tobacco International korporációs menedzsere jó és követendő gyakorlatnak nevezte Szerbia, Észak-Macedónia, Albánia és Koszovó adópolitikáját, mivel a fokozatosság elvén alapszik, amely figyelembe veszi a dohánytermékek fogyasztóinak vásárlóerejét.