2024. április 25., csütörtök

Szerbia Európa legszennyezettebb országainak egyike

Évente 500 millió eurót kellene környezetvédelemre és hulladékgazdálkodásra költeni

Szerbia Európa legszennyezettebb országainak egyike. Mintegy 8,5 milliárd eurót kellene elkülöníteni a költségvetésből a környezetvédelem és kommunális infrastruktúra állapotának javítására a következő 10-15 évben – jelentette ki Pavle Petrović, a Költségvetési Tanács elnöke.

Évente mintegy 10 ezer ember hal meg a légszennyezés következtében (fotó: Beta)

Évente mintegy 10 ezer ember hal meg a légszennyezés következtében (fotó: Beta)

A Költségvetési Tanács megítélése szerint évente mintegy 500 millió euróra volna szükség a környezetvédelem terén felmerülő égető problémák megoldására, mintegy 100 millió eurót pedig az önkormányzatok és a közvállalatok különítenének el erre a célra. Pavle Petrović szavai szerint a Szerbiai Villanygazdaságnak (EPS) mintegy egymilliárd eurót kellene beruháznia a környezetvédelembe a következő tíz évben. Rámutatott arra is, hogy a legnagyobb problémát a légszennyezés, a hulladékgazdálkodás hiányosságai, az ivóvíz rossz minősége és a szennyvízelvezetés hiányosságai okozzák, illetve problémát jelent az is, hogy a szennyvíznek csupán a 10 százalékát tisztítják meg – Belgrád és Újvidék például a szennyvizet egyenesen a Dunába és a Szávába engedi. A Költségvetési Tanács becslése szerint évente mintegy 10 ezer ember hal meg a légszennyezés következtében.

Pavle Petrović kiemelte, hogy ha a következő évek költségvetéséből nem jut megfelelő összegű támogatás a környezetvédelemre, a jövőben jelentős mértékű áldozatokat fog követelni a mulasztás. A bérek és a nyugdíjak befagyasztásához, valamint az adók emeléséhez vezetne, ha az illetékesek továbbra sem tesznek lépést az ügyben.

A vízágazaton belüli probléma rendezéséhez a Költségvetési Tanács becslése szerint mintegy hatmilliárd euróralenne szükség, a hulladékfeldolgozás terén pedig körülbelül 1,5 milliárd eurónak a befektetése menthetné meg a jelenlegi helyzetet. A légszennyezés problémáinak megoldása érdekében mintegy 2,3 milliárd eurót kellene beruháznia az államnak, a megfelelő távfűtési rendszer kiépítéséhez pedig 550 millió euró szükségeltetik.