2024. április 25., csütörtök

Kiša „sprala” pšenicu

U regionu Tise, loš kvalitet žita, ječam se bolje plaća

Zahvaljujući padavinama od prošlog vikenda, žetva i berba su bili izraženiji u regionu Tise. Nažalost, poljoprivrednici se ne mogu pohvaliti kvalitetom, u prosečnim prinosima, hektolitarska težina zrna jedva dostigne standard od 74 kilograma ( pšenica izražena u kilogramima na 100 litara). „Napredak” iz Gornjeg Brega je dobio više od 500 tona pšenice čija je težina jedva dosegla 70 hektolitara a izmereno je i 66. Takva niskokvalitetna pšenica može se sertifikovati samo kao obična pšenica, a shodno tome proizvođači mogu očekivati manje novca.

Redovne padavine su „oprale pšenicu”. Kiše su oprale njen kvalitet. Poljoprivredna zadruga „Napredak” kupuje pšenicu za hleb iz kompanija Gebi iz Čantavira i Žitopromet iz Sente. Kao što je rekao direktor „Napretka” Jožef Šandor, samo mali broj uzgajane pšenice je dostigao kvalitet zrna za hleb što je najmanje 74 hektolitara. Na području Adorjana i Trešnjevca bilo je pšenice boljeg kvaliteta zbog manje količine kiše. Ranijih godina, prosečan kvalitet se često približavao težini od 80 kilograma po hektolitru. Prilikom žetve pšenice, zbog vlažnog vremena potrebno je posvetiti veliku pažnju na vlagu. Gebi Kft iz Čantavira primi pšenicu do 16% vlage dok Žitopromet uzme pšenicu do 20% vlažnosti s tim da sve preko 15% troškove sušenja snosi proizvođač.

Žetva ječma je praktično završena. U „Napretku” su ovih dana preuzeli ječam i ječam za proizvodnju piva. Cena ječma je ista. Na početku žetve, cena zajedno sa porezom je bila 17 dinara, nakon čega je bila 16,50 dinara za ječam. Na osnovu ugovora, preuzeto je 500 tona ječma za proizvodnju piva, čija će cena u zavisnosti od kvaliteta sa porezom biti između 17 i 17,50 dinara po kilogramu. 

Kupovna cena pšenice još uvek nije konačna, kao što su uzgajivači u poslednjih nekoliko godina navikli. Govori se da MK Kommerce ne nudi više od 15,50 dinara za pšenični hleb. U Gebi Kft računaju 16,60 dinara. U Žitoprometu u Senti čekaju da čuju tržišnu cenu. Direktor je rekao da će sredinom ove sedmice saznati otkupnu cenu za ovu godinu.

Što se tiče pšenice lošijeg kvaliteta, možemo reći da je mnogo više poljoprivrednika proizvelo ječam umesto pšenice za hleb.