2024. április 23., kedd

Idénymunka a fiataloknak

A mezőgazdaságban egyre kevesebb fiatalt alkalmaznak – Pincérekből állandó a hiány

A nyár sok diák és egyetemista számára egyet jelent a nyári munkával. Ez az az időszak, amikor rövid időre ugyan, de az iskolát felváltja a munkahely. Korábban ezek a fiatalok elsősorban a mezőgazdaságban helyezkedtek el, ahol számos idénymunka várt rájuk, kezdve a gyomirtástól egészen a betakarítási munkálatokig. Mára az idénymunkák is megváltoztak, de az ifjúsági szövetkezeteknek továbbra is nagy szerepük van abban, hogy a fiatalok legális úton jussanak némi zsebpénzhez. Szabadkán több ifjúsági szövetkezet is működik, amelyek mindegyike különböző munkákat ajánl az érdeklődőknek.

Natalija Đurković (Benedek Miklós felvétele)

Natalija Đurković (Benedek Miklós felvétele)

Lapunk kérdésére Natalija Đurković, az Ekonom Ifjúsági Szövetkezet adminisztrációs munkatársa elmondta, hogy ők elsősorban a 18 és 30 év közötti fiataloknak kínálnak munkákat, de természetesen vannak ennél fiatalabb ügyfeleik is, akik már az általános iskola befejezése után jelentkeznek.

– Különböző területen tudunk munkát kínálni, több különböző profilú céggel is együttműködünk. Korábban sok gyümölcstermelővel tudtunk együtt dolgozni, akik a szürethez kerestek munkaerőt, de ebből mára egyre kevesebb van. Az árucsomagolás egy olyan munka, amire egész évben keresünk munkaerőt, de például a Shoppi bevásárlóközpontban lévő butikok közti áruelosztók közül is többen rajtunk keresztül jutottak munkához. Nemcsak diákokkal és egyetemistákkal dolgozunk együtt, hanem a 30 évnél fiatalabb munkanélküliekkel is, nekik különböző gyári munkákat is tudunk ajánlani, ahol huzamosabb ideig is tudnak dolgozni. A sok éves tapasztalatunk az, hogy nyáron többen jelentkeznek, elsősorban a fiatalok közül, de összességében elmondható, hogy egész évben keresnek bennünket. Ami az érdeklődést illeti, egyre kevesebben jelentkeznek, viszont a nyári szünet kezdetén az érdeklődő fiatalok száma még most is nagy – fogalmazott Đurković.

Az Ekonom munkatársától azt is megtudtuk, hogy elsősorban olyan munkákat tudnak ajánlani, amelyekhez nem szükséges szakképesítés vagy munkatapasztalat, de vannak kivételek is, például könyvelő cégek esetében olyan jelentkezőket ajánlanak, akik a Közgazdasági Egyetemen tanulnak, de időnként fordítókat is keresnek.

– Több munkaadóval együttműködünk már régóta, de időnként újak is jelentkeznek. Elsősorban ők jelzik felénk, hogy milyen típusú munkaerőre van szükségük, és mi igyekszünk ezt megtalálni. Saját Facebook-oldalt működtetünk, ahol rendszeresen megosztjuk az aktuális beérkező ajánlatokat – mondta Natalija Đurković.

Veselin Stefanović (Benedek Miklós felvétele)

Veselin Stefanović (Benedek Miklós felvétele)

A Biznis Ifjúsági Szövetkezet igazgatójától, Veselin Stefanovićtól megtudtuk, hogy elsősorban fizikai munkákat tudnak ajánlani az érdeklődőknek.

– Pillanatnyilag a legnagyobb munkaerő-kereslet a vendéglátóiparban van, ahol elsősorban pincérekre van szükség, ugyanakkor az építőiparban is nagy szükség van kisegítőmunkásokra. A beérkező állásajánlatokra általában tudunk megfelelő személyeket találni. Nagy az érdeklődés a fiatalok irányából, és elsősorban a középiskolások aktívak, akiknek azonban a törvények értelmében nem ajánlhatunk nehéz fizikai munkát. Ami az árakat illeti, elmondhatjuk, hogy a 150 dináros órabér átlagosnak mondható, azzal, hogy a vendéglátóiparban ennél nagyobb, de ott nehéz olyan pincéreket találni, akiknek már van munkatapasztalatuk, hisz akinek már volt tapasztalata, az inkább külföldön dolgozik. A mezőgazdaságban egyre kevesebb idénymunkást keresnek az ifjúsági szövetkezeteken keresztül, leggyakrabban másképpen oldják meg. Korábban több száz idénymunkást tudtunk alkalmazni a mezőgazdaságban – nyilatkozta Stefanović.

Az igazgató elmondása szerint elsősorban középiskolásokkal és egyetemistákkal dolgoznak együtt, akiknek általában nincs szakképesítésük. Akiknek van szakképesítésük, azok általában az ifjúsági szövetkezetek közvetítése nélkül is megtalálják a munkahelyüket. Akik még nem fejezték be a tanulmányaikat, nem rendelkeznek szakképesítéssel sem. A pincérek esetében gyakori, hogy az étterem- és kávézótulajdonosok tapasztalat és szaktudás nélkül vesznek fel dolgozókat, akiket azután ők tanítanak be, hisz tudják, hogy nagyon nehéz megfelelő szakképesítéssel rendelkező munkást találni. Ugyanez vonatkozik az építőiparra is.

– Azon cégek száma, akikkel együtt tudunk működni, csökken, de természetesen mindig vannak új jelentkezők, újonnan alapított cégek, vagy olyanok, akikkel korábban nem működtünk együtt. A dolgunkat nehezíti, hogy egyre több munkaközvetítő ügynökség jön létre, akik azokkal a cégekkel állnak munkakapcsolatban, ahol a legtöbb munkást tudnák alkalmazni. A Vámszabad Övezetben például egyetlen céggel sem tudtunk együttműködést kialakítani. A helyzetünket az is nehezíti, hogy árban nem tudunk versenyezni a feketemunkával, ugyanis azon személyek estében, akik még tanulnak, az adók és járulékok, valamint az ifjúsági szövetkezetnek juttatott járulék a fizetésüket 27 százalékkal terhelik meg, míg azok esetében, akik a munkaközvetítő szolgálatnál be voltak jelentve, több mint ötven százalékkal, a munkaadó rovására – fogalmazott Veselin Stefanović.

Luka Kezić (Benedek Miklós felvétele)

Luka Kezić (Benedek Miklós felvétele)

A 16 éves szabadkai Luka Kezić ottjártunkkor az Ekonom Ifjúsági Szövetkezetben a tejüzem által meghirdetett munkára jelentkezett:

– Azért döntöttem úgy, hogy jelentkezem, mert szeretnék egy kis pénzt gyűjteni a nyáron. A tejfeldolgozó ajánlatára jelentkeztem. Még nem tudom, hogy pontosan milyen feladataink lesznek, de az egyik barátom azt mesélte, hogy nekik dobozokat kellett hordaniuk, gyűjteniük. Úgy terveztem, hogy szeptember elsejéig egész nyáron dolgozom.