2024. április 25., csütörtök

Huszonhárom érsek és püspök érkezik Szabadkára

Ünnepségsorozat a Szabadkai Egyházmegye megalapításának ötvenedik évfordulóján
A püspökség épülete (Gergely Árpád felvétele)

A püspökség épülete (Gergely Árpád felvétele)

Szakály József és Mirko Štefković a sajtótájékoztatón (Patyi Szilárd felvétele)

Szakály József és Mirko Štefković a sajtótájékoztatón (Patyi Szilárd felvétele)

Pénteken és szombaton ünnepli a katolikus egyház a Szabadkai Egyházmegye megalapításának 50. évfordulóját. Ebből az alkalomból több rendezvényt is tartanak városunkban, tudtuk meg Mirko Štefkovićtól, a Szabadkai Egyházmegye titkárától, a médiaközpontban megtartott sajtótájékoztatón. Pénteken 18 órai kezdettel díszülést tartanak történészek részvételével a városháza dísztermében, ahol előadások hangzanak el a bácskai egyházszervezet kialakulásának történetéről, Szent István korától egészen napjainkig. Szombaton 11 órakor hálaadó istentiszteletet tartanak a Szent Teréz-székesegyházban.

– Ez számunkra jelentős évforduló, mert tudjuk, hogy milyen időszakon ment át az egyház az alapítástól napjainkig. Gondoljuk csak arra a tényre, hogy hány országban éltünk, anélkül hogy elhagytuk volna vidékünket – mondta Mirko Štefković, és hozzátette, hogy huszonhárom érsek és püspök érkezik az istentiszteletre Szerbiából és a környező országokból, soha korábban nem látogatott ennyi egyházi vezető városunkba.

Az egyházi méltóságokon kívül mintegy kétezer-ötszáz–háromezer zarándok is eljön az istentiszteletre. Mivel ennyi hívőt nem képes befogadni a Szent Teréz-székesegyház, a Fasizmus áldozatainak terén óriási kivetítőt állítanak fel, amin élőben követhetik a szertartást. A nagy tömeg miatt a Fasizmus áldozatainak tere a rendezvény alatt le lesz zárva a forgalom előtt.

– 1968-ban Boldog VI. Pál pápa egy külön pápai bullával megalapította a Szabadkai Egyházmegyét. Nem arról van szó, hogy egy nemzeti tragédiát egy szükségszerű egyházi rendelkezés követ, hanem arról van szó, hogy az a fajta nemzeti tragédia, amely bennünket az ezeréves Kalocsai Egyházmegyétől az I. világháború után elszakított, ezt a szükségszerűséget Róma megpróbálta orvosolni és kezelni. Az az eltelt hosszú idő, amely az I. világháborútól a hatvanas évek végéig tartott, megmutatta, hogy kezelni kellett ezt a helyzetet. Így a Szentszék törődését is tükrözi ez az intézkedés – mutatott rá az évforduló jelentőségére Szakály József, a Munkás Jézus plébániatemplom plébánosa, és elmondta, hogy a szabadkai eseményekkel egy időben, szombaton, Szerbiába látogat Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár, aki találkozik az ország állami vezetőivel, és Irinej szerb pátriárkával, vasárnap pedig Újvidéken szentmisét tart a Mária Neve Nagytemplomban.

– Ilyen magas rangú egyházi és állami vezető a Vatikánból meg nem járt Szerbiában, ezért ez kiemelkedő esemény a szerbiai katolikus egyház történetében – mutatott rá Szakály József.