2024. március 29., péntek

Bővítik az ipari övezetet

Nagybecskereken az elmúlt hat év alatt 33, zömében külföldi beruházó számára biztosítottak építési telket. Az új ipari övezetben pedig több ezer új munkahelyet nyitottak meg. Ez az irányvétel remélhetőleg folytatódik.

A Draxlmaier a legnagyobb, de tovább bővül (Fotó: Kecskés István)

A Draxlmaier a legnagyobb, de tovább bővül (Fotó: Kecskés István)

Ezért a városi képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadták a javaslatot, hogy a meglévő ipari övezetet további 550 hektárral bővítsék.
A gépkocsik villamossági berendezéseit gyártó Draxlmaier társaság a legnagyobb munkáltató nemcsak Nagybecskereken, ahol 2007 óta van jelen, hanem egész Vajdaságban. Kétszáz dolgozóval kezdték működésüket, jelenleg pedig már csaknem hatezer dolgozójuk van. A vállalat tovább bővül, jelenleg egy hétezer négyzetméteres munkacsarnok építése van folyamatban. 2018-ban kezdte el a termelést az olasz IMM társaság is. Az idén az egyik legnagyobb megnyitott létesítmény egy 30 millió eurós koreai beruházás lesz, amely 160 dolgozónak biztosít majd munkahelyet. A munkálatok mintegy hét hektárnyi területen folynak a Délkelet 1 ipari övezetben, és a tervek szerint már az idén októberben megkezdik a termelést: rézből és alumíniumból készült, a transzformátorokhoz, motorokhoz és generátorokhoz szükséges dróthuzalokat gyártanak majd.
Több mint egy évtizeddel ezelőtt Nagybecskerek az első városok között épített ipari övezeteket. Az első hullámban több nyugati (elsősorban német és olasz) beruházó érkezett.
A nagybecskereki szabad ipari övezet már nemzetközi elismerésben is részesült: az FDI tavaly Európa legjobb ipari övezetei közé sorolta a beruházók támogatása szempontjából. Egy belgrádi nemzetközi konferencián, amelyen a szállítási és logisztikai lehetőségeket osztályozták, pedig kiérdemelték a Brand Leaders-díjat. Nagybecskerek városát a Financial Times világgazdasági magazin két évvel ezelőtt besorolta a tíz legjobb beruházási távlatokkal rendelkező európai város („top tíz”) közé.