2024. április 19., péntek

A fragmentum tükröződése

Palicson mutatkozott be a Vár Ucca Műhely

Hétfőn este a Szabadkai Városi Könyvtár palicsi fiókkönyvtárában bemutatkozott a veszprémi Vár Ucca Műhely irodalmi folyóirat. A szerkesztőséget a vajdasági származású Fenyvesi Ottó költő, képzőművész, a lap alapítója, főszerkesztője, Kilián László író, kulturális menedzser, a folyóirat szerkesztője, valamint a lap állandó szerzői, az irodalomtörténész, Kosztolányi-kutató, Arany Zsuzsanna és a költő, slammer, zenész Varga Richárd képviselte. Az est moderátora Sándor Zoltán író, lapunk munkatársa volt, aki maga is rendszeresen publikál a Vár Ucca Műhelyben.
A fragmentum tükröződése címet viselő rendezvény elején megismerkedhettünk a 2000-ben alapított folyóirat történetével, illetve koncepciójával. A Vár Ucca Műhelynek most jelent meg a hatvanadik száma, és ezek között több tematikus szám is van. Mivel a folyóirat figyelemmel kíséri a kelet-közép-európai nemzetek irodalmát, ezen tematikus számok között több olyan is megjelent, amelyik ezen irodalmakkal foglalkozik, többek között szerb és lengyel tematikus számot is szerkesztettek, ugyanakkor például a kortárs norvég és francia irodalom bemutatására is egy-egy tematikus számot szenteltek. Fenyvesi Ottó beszámolt arról is, hogy a lap megalapításakor célul tűzték ki azt is, hogy teret adjanak a fiatal tehetségeknek, és ezt sikerült is megvalósítani, hisz eddig mintegy 30–40 ifjú szerzőt indítottak útjukra. Többek között Arany Zsuzsannát is, akinek a közelmúltban jelent meg Kosztolányi Dezső élete című terjedelmes munkája. Mint megtudtuk, a szerző már többször járt Szabadkán, hisz művéhez nagyon sok kutatásra volt szüksége, és ennek köszönhetően megismerte többek között a városban a 19–20. század fordulóján megjelent különböző napi- és hetilapokat. A beszélgetés során szó esett arról is, hogy a Vár Ucca Műhely úgymond vidéki outsider lapként működik, és a fiatalok körében nagy megbecsülésnek örvend, akiknek még mindig nagyobb presztízst jelent megjelenni egy-egy nyomtatott irodalmi orgánumban, mint a világhálón, ahol a bőség zavarával kell megküzdenie minden vállalkozó kedvű olvasónak.
Kilián László, a folyóirat és a veszprémi Művészetek Háza mindenese, ezúttal a közelmúltban megjelent A fa mítosza című művét mutatta be, amely egy rendhagyó teremtéstörténet, ugyanakkor beszélt a most készülő A vas mítosza, és a trilógia harmadik részét képező Az idő mítosza című művéről is. Az estet Varga Richárd énekkel kísért gitárjátéka tette színesebbé, ugyanakkor a fiatal szerző verseiből és slamjeiből is kaptunk ízelítőt. Fenyvesi Ottó az esten költőként is bemutatkozott, a közönség a Halott vajdaságiakat olvasva ünnepi könyvhétre megjelent második kötetéről tudhatott meg egyet s mást, Arany Zsuzsanna a Kosztolányi-életrajzából osztott meg a közönséggel egy részletet, Sándor Zoltán pedig legutóbbi, J. K. című kötetéből olvasott fel egy kisprózát.
A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.