2024. március 29., péntek

Pályázat a határ menti régió informatikai cégeinek

Több mint 150 millió forintot költenek a Szeged–Szabadka–Újvidék tengelyen az informatikai szektor kapacitásbővítésére és versenyképességének növelésére – adja hírül a szegedi Délmagyarország. A határ menti régió informatikai cégeiből álló közösséget hivatott erősíteni a projekt, amely oktatási programot, szakmai rendezvényeket is tartalmaz, továbbá a részt vevő informatikusok szakmai tudását számba vevő adatbázis kiépítését is tartalmazza.

A határon átnyúló és az Európai Unió által támogatott projekt egyik célja a szakemberhiány mérséklése. A szegedi tájékoztatón elhangzott, egy online felületet is létrehoznak, amelyen a 104 céget tömörítő három klaszter mellett másokkal is tudnak kommunikálni például arról, hogy milyen szakemberekre van szükségük, de akár informatikai cégalapításhoz is beszerezhetnek az érdeklődők hasznos információkat. A pályázat részeként a legkeresettebb fejlesztői ismeretekről teljes oktatási programot dolgoznak ki, képzéseket is tartanak, míg Szabadkán egy inkubátorház épül.

Az a cél, hogy Szeged informatikai nagyhatalommá váljon, ehhez azonban szükség van arra is, hogy a város is fejlődjön, mert csak akkor lesz vonzó a szakemberek számára, ha minden szolgáltatást megtalálnak helyben.

A 2020 áprilisában záruló, 120 millió forintos uniós támogatással megvalósuló, 150 milliós költségvetéssel útjára indított projekttel az is a szándékuk a feleknek, hogy elősegítsék az IT-szektorban dolgozók helyben maradását.