2024. március 29., péntek

Egy év börtön a dadus lakása miatt

Megszületett az elsőfokú ítélet Mirjana Marković és bűntársai ügyében

Mirjana Markovićot, Slobodan Milošević özvegyét, a JUL volt elnökét, a kilencvenes évek legbefolyásosabb asszonyát a belgrádi Felső Bíróság ma egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet szerint 2000-ben befolyásolta a kormánybizottságok tagjait, hogy állami tulajdonban levő lakásokat arra illetékteleneknek ítéljenek oda.

Ugyanabban az ítéletben másfél éves börtönbüntetésre ítélték Živka Cica Kneževićet, a kormány akkori titkárát, valamint egy év börtönbüntetést kapott Miloš Lončar, a DIPOS (a diplomatalakásokkal foglalkozó vállalat helyett létrehozott részvénytársaság, amely az átruházott ingatlanokkal a külföldi diplomaták elszállásolásáért felelt) igazgatója, mert engedtek Marković ösztönzésének a bűncselekmény véghezvitelében.

Mirjana Markovićot távollétében ítélték el, egyszer sem jelent meg a bíróságon, így 2005-ben a körözöttek nemzetközi listájára került. Oroszország Általános Ügyészségének 2010. évi jelentése szerint Mirjana Marković politikai menekülti státusban tartózkodik Oroszország területén, így a szerb Interpol körözése alapján nem lehet letartóztatni.

Miután az ítélet, amelyet a még 2003-ben elindított bűnvádi eljárás alapján hoztak meg, elsőfokú, így az elítéltek panaszt nyújthatnak be a Fellebbviteli Bíróságnál.

A bűnvádi eljárás szerint Mirjana Marković a kormánybizottság akkori tagjait arra ösztönözte, hogy unokája nevelőjének lakást adjanak, annak ellenére, hogy Ilona Pešić, a dadus nem tett eleget a törvény által támasztott követelményeknek. A bíróság nem hallgatta ki a dadust sem, nem sikerült ugyanis a nő nyomára bukkanni.

Az ügy kapcsán vádat emeltek még Danilo Pantović ellen is, de mivel jelenleg Szerbia kubai nagykövete, az eljárást ellene külön tárgyalják. Az eljárásból kiiktatták Jovica Stanišićet is, az állambiztonság valamikori vezetőjét, hiszen háborús bűnösség miatt újra tárgyalást indítottak ellene Hágában, ügyét most az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa tárgyalja.