2024. március 29., péntek
BAROKKZENE FESZTIVÁL

Dupla évforduló jegyében a zárókoncert

Vasárnap a Barokkzene Fesztivál 4. koncertjén a Zsinagógában Bojana Dimković és Dušan Toroman csemballón, az olaszországi Martino Noferi barokk oboán, az egyesült államokbeli Justin Bland virtuóz barokk trombitán, az ausztriai Ilia Korol barokk hegedűn muzsikált. Predrag Đoković kontratenor és Radoslava Vorgić szoprán a barokkéneklés szépségeit mutatta be.

Predrag Gosta, aki vezényelt és csemballó continuón játszott, elmondta, hogy a művészek Újvidéken először szólaltatják meg barokk hangszereken Johann Sebastian Bachnak a két csemballóra írt c-moll koncertjét (BWV 1060) és a 3. számú D-dúr zenekari szvittjét (BWV 1068). És ezúttal hallhattuk, hogy nemcsak a barokk vonóshangszereken játszották, hanem barokk trombitán és barokk timpanin is.

Az újvidéki közönségnek alkalma volt hallani Tomaso Giovanni Albinoni d-moll oboa- és vonóskoncertjét (Op 9. No. 2.), Nicola Porpora Polifemo operájának Alte Giove áriáját, G. F. Händel Sámson operájának egyik áriáját, valamint Georg Philipp Telemann trombitára, violára és vonóshangszerekre írt D-dúr koncertjét.

Az esten az olasz Martino Noferi lenyűgöző játékával bizonyította, hogy kiváló zenészek oktatták a firenzei Luigi Cherubini Zenekadémián és a milánói Civica Scuola di Musicán, az utóbbin barokkoboista-technikáját pallérozták. Justin Bland trombitavirtuóz ezúttal barokktrombita-virtuózként is bemutatkozott. Ő a Nevada Zeneakadémián éppen barokktrombita szakon szerzett doktori oklevelet.

Ma, 20 órai kezdettel a fesztivál zárórendezvényén, a Zsinagógában fellép a belgrádi Ansambl Studija za ranu muziku együttes Predrag Đoković vezényletével és a New Trinity Baroque együttes egyesült államokbeli, illetve szerbiai művészei: André Laurent O’Neil viola da gambán, Predrag Gosta pedig orgonán zenél, és Radoslava Vorgić szopránművésznő énekel. Az együttes 25. születésnapja alkalmából előadja William Byrd&Thomas Tallis motettáit, továbbá François Couperin születésének 350. évfordulója tiszteletére a zeneszerző Leçons de Ténèbres művét.

Az újvidéki zenei redezvény a belgrádi XIII. Nemzetközi Korai Barokkzene Fesztivál, a Korai Barokkzene Vajdasági Egyesülete és Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága együttműködésével valósul meg.

Az 500 dináros belépőjegyek megvásárolhatók a koncert színhelyén 2 órával a rendezvény kezdete előtt, az online vásárlás pedig elrendezhető a szervező Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága www.muzickaomladina.org honlapján.