2024. április 24., szerda

Virágültetés a körforgalomban

Aki a napokban Szabadkán járt, és elhaladt a sugárút végén lévő körforgalomnál, az láthatta, hogy munkálatok folynak a körforgalom közepén lévő területen. A körforgalom egyik oldalán egy munkagép állt, a másikon pedig ládák, amelyekben dísznövények vártak kiültetésre. Ottjártunkkor két hölgy foglalatoskodott a virágok kiültetésével.

Benedek Miklós

Benedek Miklós

Lapunk kérdésére Hecskó Szobonya Izabella, a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat munkatársa, a zöldfelületek karbantartásának vezetője elmondta, hogy a vállalatuk éves programjában szerepel a dísznövények ültetése. A kiültetést évente két alkalommal végzik el, májusban és szeptember második felében, októberben. A májusban az egynyári dísznövényeket ültetik ki, többek között a begóniát, a rózsameténget (vincát), a büdöskét. Ősszel az árvácska, a százszorszép és a nefelejcs kiültetését végzik. Azt, hogy mely növényeket hova ültetik ki, függ azok környezeti igényeitől is.

A mostani ültetés nem volt tervbe véve, viszont szükség mutatkozott rá, mivel a vinca egy szárazságtűrő növény, és a június eleji sok eső miatt baktériumos megbetegedés jelei mutatkoztak meg rajta. A sugárúti körforgalom mellett a Petőfi Sándor és a Matko Vuković utcában lévő körforgalomban és a központban lévő kék szökőkútnál is találkozhatunk vincával. Előbbi helyszínen nemrégiben kicserélték a növényeket, máshol pedig lepermetezték a megfelelő vegyszerrel.