2024. április 25., csütörtök

Első belga beruházó

A nagybecskereki ipari övezetben csütörtökön megnyitották ez első belga vállalat üzemét. A Talent 4 Blinds ablakredőnyöket és -díszeket gyárt, és termékeinek a legnagyobb része kiszállításra kerül. Az eseményen jelen volt Leo d'Aes, a Belga Királyság belgrádi nagykövete is.

Fotó: Kecskés István

Fotó: Kecskés István

A termelés egyelőre az Alpina cégtől bérelt munkacsarnokban kezdődött el. Jelenleg két termelési vonalon dolgozik ötven munkás, de a beruházó hamarosan megkezdi a saját, 1200 négyzetméteres munkacsarnokának az építését a Délkelet-Écska ipari övezetben. A városi képviselő-testület legutóbbi ülésén jóváhagyták, hogy a város ingyenes telekkel támogassa a beruházást. Ennek kapcsán a végső szót azonban majd a szerbiai kormány mondja ki.
Az ünnepélyes megnyitó után a nagybecskereki városházán Belga Napot tartottak, majd Patrick Wervisch, az Avalon and co társaság (a Talent 4 Blinds anyavállalata) igazgatója és Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere együttműködési szerződést írt alá.
Leo d'Aes nagykövet megköszönte a szívélyes fogadtatást, és kifejezte megelégedését, hogy az első belga beruházó megérkezett Nagybecskerekre. A beruházást a partnerség jó példájának nevezte, ami mindenkinek jót hoz.
Čedomir Janjić polgármester hangsúlyozta, hogy Nagybecskereken tavaly háromezer új munkahelyet nyitottak meg, és már erre az évre újabb 1500 személy számíthat munkahelyre. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy Nagybecskerek jó hely a beruházók számára, jók a jövőbeli kilátásai.
Roul Elfring, a Talent 4 Blinds igazgatója kijelentette, hogy könnyen eldöntötték, hogy Nagybecskerek legyen a beruházásuk színhelye. Mint mondta, minden kezdet nehéz, de az önkormányzat hathatós segítségével könnyebb volt, mint különben szokott lenni. A beruházásuk összértéke 3,5 millió euró, és 2020-ig kétszázra szeretnék növelni a dolgozóik számát. Termékeiket elsősorban a nyugat-európai és az orosz piacon értékesítik.