2024. április 23., kedd

Szent Iván éjjelén

Szent Iván-napi gyermekfoglalkozásokat szerveztek a kishegyesi önkéntes tűzoltók

A régiek június 24-ét tartották a nyári napfordulónak, amikor leghosszabb a nappal és legrövidebb az éjszaka.

Gyógynövényfüstölés a Szent Iván-napi tűznél (Lakatos János felvétele)

Gyógynövényfüstölés a Szent Iván-napi tűznél (Lakatos János felvétele)

Ez a hagyományok szerint a szertartásos tűzgyújtás napja, amikor tüzeket gyújtanak, hogy segítsenek a napnak a sötétség elleni harcban. És ha már tűzgyújtásról van szó, akkor természetesen itt vannak a tűzoltók is, akiket hivatásuk a tűzhöz köt. A kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltós Testület döntést hozott, miszerint ezen a napon játszóházat szerveznek a legkisebbeknek. Tumbász Kornélia, a testület tagja és az esemény szervezője arról számolt be lapunknak, hogy a gyerekek egy kicsit megismerhették a tűzoltók munkáját ezen a rendezvényen.

– Ez a játszóház kiváló alkalom arra, hogy éltessük a Szent Iván-napi hagyományokat, és arra is jó apropó, hogy a gyerekek és szüleik barátkozzanak a tűzoltókkal. A testület feladatának tekinti, hogy minél több gyereket bevonjon a munkájába, és megismertesse velük a tűzoltók tevékenységét. Erre kiváló alkalmat kínáltak a vizes játékok, amiket a helyszínen játszhattak, és a tűzoltókocsiba is beülhettek – mondta el a szervező.

Természetesen a hangsúly a hagyományőrzésen volt. A gyerekek játékos módon megismerkedhettek a tűzzel, a füsttel és az ezekhez köthető hagyományokkal, tudtuk meg Tumbásztól.

– Ezen a napon a régiek gyógynövényeket füstöltek meg a Szent Iván-napi tűznél, és különböző hiedelmek kötődtek ezekhez a füstölt növényekhez, pl. hogy távol tartják a bolhákat a háztól. A gyógynövény-füstölést is eljátszottuk a gyerekekkel, emellett számos más hagyományos játékot is játszottunk, amiben a tűzoltók is csatlakoztak a gyerekekhez – számolt be a szervező, majd elmondta, hogy nemcsak játszottak, hanem szalonnát és almát is sütöttek.

Az esemény vendége volt Fekete Kormos Kinga amatőr festő is, aki a nap szellemében koromrajzokat készített a gyerekekkel. Emellett volt gyertyacsepegtetés és napkereső játék is.

Az Szent Iván-napi játszóházat támogatta a Big Chik húsipari vállalat, valamint az Agri Romagna mezőgazdasági vállalat.