2024. április 20., szombat

Arattak a nyugdíjasok

Moholon kilenc csapat vett részt a hagyományőrző aratóversenyen

A moholi Búzavirág aratócsapatának győzelmével zárult vasárnap Moholon a kilencedik aratóverseny, amely az idén első ízben nemzetközivé vált a mórahalmi Napfény Nyugdíjasklub aratóinak köszönhetően, akiket szintén első díjjal jutalmaztak a szervezők.

Az aratóverseny (Csincsik Zsolt felvétele)

Az aratóverseny (Csincsik Zsolt felvétele)

A Moholi Nyugdíjas-egyesület által szervezett aratóünnepséget Zoran Dragin adai polgármester-helyettes nyitotta meg a falu melletti búzaparcellán. A versenyen kilenc adai, felsőhegyi, moholi, törökfalui, szenttamási és valkaisori, valamint az anyaországból érkezett mórahalmi aratócsapat mérte össze tudását az aratóreggeli összeállításában és a hagyományos kézi aratásban. A hagyományőrző rendezvény ünnepi ebéddel zárult Moholon a nyugdíjasotthonban, ahol kihirdették az aratóverseny végeredményét is. A törökfalui id. Balla Imre, a valkaisori Papp Ferenc és a moholi Sebők Sándor alkotta zsűri a verseny során értékelte az aratóreggelit, az aratók öltözékét és szerszámait, a learatott terület tisztaságát, a búzakévék minőségét és a keresztek tájolását. Az összesített eredmények alapján az első helyet a moholi Búzavirág érdemelte ki, a második helyen az adai Mezei Csokor végzett, a harmadik helyet a moholi Napsugár aratócsapata szerezte meg. A nemzetközi kategóriában a mórahalmi aratócsapat végzett az élen.

– Az aratóverseny célja, hogy bemutassuk és megőrizzük a kézi aratás hagyományát. Az aratóünnepség egyben hagyományápolás is, amit igyekszünk megtartani minden évben, amíg azt az egészségünk engedi. Azt szeretnénk, ha minél több fiatal venne részt az aratóversenyen, bár mostanság nagyon kevesen jelentkeznek, de nem adjuk föl – közölte Zsótér Mihály, a moholi nyugdíjasok elnöke, aki szerint az aratóversenyen minden csapat első helyezést érdemelne, mert ki így, ki úgy, de mindenki elvégezte a munkát.