2024. március 29., péntek

Oromon minden a malomról szól

Augusztusban művészeti táborok és fesztivál

Ismét belendültek a Malomfesztivál szervezői, akik idén még több programmal várják Oromra nemcsak a bulizni, hanem a tanulni vágyókat is. A csapat tagjai beszámoltak az újdonságokról, amik az idei fesztiválra vonatkoznak. Augusztus 16-ától telik meg a malom és környéke, de már előbb is számtalan dolog történik, ami e köré csoportosul. Rengeteg alkotótábor, sok-sok újdonság, maradandó dolgok, híres fellépők, mind-mind a Malomfesztiválon. A Malmok Útja projektnek, Orom Helyi Közösségnek, és az Interreg IPA CBC Magyarország–Szerbia program társfinanszírozásának köszönhetően öt művészeti tábor valósulhat meg augusztusban Oromon, a részvétel pedig ingyenes! Film, mozgás, zene, fotó, színészet, irodalom. Ez lesz a terítéken. Akiktől pedig tanulni lehet: K. Kovács Ákos operatőr, rendező; Tóth Levente operatőr, Molnár G. Nóra színművésznő, színházrendező, Brestyánszki Bernadett és Brestyánszki Dína zenészek, Michael Bowring fotós, Kucsov Borisz színész; Mészáros Gábor színész; Nagyabonyi Emese színésznő, Oláh Tamás dramaturg, költő. Mindez augusztus 10. és 16. között.
A jelentkezési folyamat e-mailben zajlik. Minden táborba a desiresofi@gmail.com és az orom@kanjiza.rs e-mail-címekre írt levéllel lehet jelentkezni, melynek egyedüli feltétele egy (maximum egyoldalas) motivációs levél és egy önéletrajz (CV) beküldése. Túljelentkezés esetén a táborok vezetői döntik el az önéletrajzok és motivációs levelek alapján, hogy kik vehetnek részt a táborokban.
Jelentkezési határidő: 2018. június 30.
Vígi László, az egyik szervező azt is elmondta, hogy az ötödik Malomfesztiválon mindenből több lesz, mint eddig. Több zene, program, produkció, tábor. Hatodikán az építő-, nyolcadikán a szépítőtáborokkal indítják a malom tövében az életet. Ezt követik az alkotótáborok, amik ingyenesek, a fesztivál pedig 16-ától kezdődik.
A zenei kínálat se elhanyagolható. Idén két új színpad is lesz a megszokott három helyett, az egyik a medence mellett, ahol lemezlovasok szórakoztatják a pancsolókat, míg a másik a chill sátor, ami a még nem népszerű előadóknak is teret ad. De akkora nevek is megjelennek Oromon, mint például Lovasi András, Csizmadia Anna és Brasnyó Zoltán is. De az underground és a népzene is jelen lesz a fesztiválon. A Tudósok, a Fokos, a Kolompos, hogy csak pár nevet említsünk, mert felsorolni is sok lenne az összes fellépőt, akik 9 országból érkeznek és 60 zenei produkcióval rukkolnak elő.
A Malomfesztivál olyan új tartalommal gazdagítja a falut, ami maradandó is lesz. Amellett, hogy Orom hírét messzire elvitték már eddig is, most még egy 120 négyzetméteres teraszt is építenek, ami színpadként funkcionál, valamint egy nyári konyhát is létrehoznak, kemencével.
A fesztivál nemcsak este, hanem nappal is látogatható, akkor is számtalan program lesz, Vajdaság-wellness, főző workshop, táncoktatás, irodalmi, kézműves foglalkozások.
A kedvezményes heti jegyeket július 25-éig lehet megvásárolni 2000 dináros áron, családi jegy is váltható, melynek ára 1200 dinár egy napra.
A percről percre frissülő www.malomfesztival.com honlapon tájékozódhatnak mindenről, ami a fesztivállal kapcsolatos, de a www.orom.org.rs, Orom helyi közösség hivatalos honlapja a Malmok útjai fül alatt tartalmazzák az alkotótáborok leírásait, továbbá a Facebookon a Malomfesztivál, Orom begépelésével is minden részletekbe menően elérhető.