2024. április 26., péntek

Csütörtökön dönt a búzafelvásárlásról a kormány

Az Árutartalékok 18 dinárt kínál majd a gabona kilogrammjáért

A szerb kormány csütörtökön dönt arról, hogy jóváhagyja-e a Köztársasági Árutartalékok számára 30 ezer tonna idei búza felvásárlását, melyre az Árutartalékok javaslatot tett tizenhat nappal ezelőtt. A felvásárlás kilogrammonkénti 18 dináros áron menne végbe, már a jövő hét elején, hétfőn vagy kedden elkezdődne, tudta meg az AgroServis plus mezőgazdasági portál.

A felvásárlást az Újvidéki Terménytőzsde közvetítésével bonyolítanák le, a kisgazdaságoké lenne az elsőbbség, mondta a téma kapcsán el Zorica Anđelković, a Köztársasági Árutartalékok megbízott igazgatója. Mint közölte, pontos tervet készítettek, a gazdaságok ajánlatát veszik először fontolóra, ha ezzel nem sikerül elérni a kijelölt 30 ezer tonnás mennyiséget, akkor kerülnének sorra a szövetkezetek és a közraktárak. A gazdaságok 10–100 tonna, a szövetkezetek 20–150 tonna, a közraktárak akár ezer tonna búza eladására is ajánlatot tehetnek.

Miloš Janjić, az Újvidéki Terménytőzsde igazgatója arról számolt be, hogy felkészültek az üzletek lebonyolítására, maguk is a kormány pozitív döntésére várnak. Hatékonyan és gyorsan le fogják bonyolítani a munkát – ígérte az igazgató, aki szerint jó lenne mielőbb belekezdeni a felvásárlásba, hiszen az aratás már a felénél tart.

A földművesek első benyomásai az ajánlattal kapcsolatban pozitívak, bár sokan megemlítik, hogy a felvásárlási ár lehetne magasabb is, főként ha figyelembe vesszük a 600 ezer hektárt kitevő jelentős vetési területet. A gazdák is úgy vélekednek, hogy az Árutartalékok korábban is előállhatott volna az ötlettel, mert akkor sikerülhetett volna állandósítani a felvásárlási árat 17,5–18 dinár közé. Azon a véleményen vannak, hogy a jelenleg emlegetett 16 dináros ár nem reális, figyelembe véve, mennyi pénzt kell a termesztésbe befektetnie a földművesnek.